Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Takáto hra je absolútne neprípustná: Násilnú počítačovú hru o školákoch stiahli z predaja

Záber z hry Active Shooter
Záber z hry Active Shooter (Zdroj: Twitter/Soraya Chemaly)

BRATISLAVA - Internetový obchod s počítačovými hrami Steam, ktorý vlastní americká spoločnosť Valve, stiahol po kritike verejnosti ešte pred oficiálnym uvedením do predaja, ku ktorému malo dôjsť 6. júna, počítačovú hru simulujúcu streľbu na škole.

Úlohou hráča v "strieľačke" Aktívny strelec (Active Shooter) je chodiť po škole a strieľať na každého, koho stretne, pričom skóre stúpa podľa počtu zabitých. "Môžete zabiť toľko civilistov, koľko len dokážete," uvádzal podtitul hry, ktorý z popisu hry zmizol ešte predtým, ako spoločnosť stiahla z webu aj hru ako takú.

Proti uvedeniu hry do predaja protestovali okrem iných aj rodičia obetí februárovej masovej streľby na strednej škole v Parklande na Floride. Pod petíciou za odstránenie tejto hry z internetu je momentálne už vyše 180-tisíc podpisov.

Internetový obchod Steam stiahnutie hry oficiálne odôvodnil nie sťažnosťami na hru samotnú, ale osobou jej tvorcu, ktorý podľa spoločnosti v minulosti opakovane porušoval jej pravidlá. "Tvorcom hry je v skutočnosti osoba vystupujúca pod menom Ata Berdiyev. Ata je troll, ktorý v minulosti porušoval naše podmienky a publikoval materiál, na ktorý sa vzťahovali vlastnícke práva," uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Britská BBC túto osobu kontaktovala a po krátkej chvíli jej odpísal istý Arthur Belkin. "Ata je môj dobrý priateľ, ale niekoľko posledných hier som vytvoril ja sám," napísal. Sťažoval sa na to, že zatiaľ čo jeho hru stiahli z predaja, na webe je naďalej dostupných viacero veľmi podobných hier, ktoré sú tiež simuláciami masového vraždenia.

"Hry ako Hatred (Nenávisť) či Carmageddon sú v podstate o tom, ako mentálne nestabilný človek vraždí desiatky ľudí. Nemôžete jednoducho len tak niektoré hry schváliť a iné zakázať," myslí si autor počítačovej simulácie masovej streľby na škole.

Viac o téme: HraŠkolaActive Shooter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu