Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyriešený prípad po štvrťstoročí: Po masovom teste DNA 130 mužov vypátrali vraha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

AMSTERDAM - Holandským kriminalistom sa podarilo po štvrťstoročí objasniť vraždu 19-ročnej dievčiny, a to vďaka neobvyklému masovému testu, ktorému sa podrobilo dobrovoľne 130 mužov. Cez podobnosť DNA vrahovho príbuzného sa potom vyšetrovatelia dostali k samotnému páchateľovi.

Obeť zločinu, Milica Doornová, zmizla bez stopy cestou z narodeninovej oslavy domov. Jej telesné pozostatky vytiahli 8. júna 1992 z rybníka neďaleko Amsterdamu, vyšetrovanie ukázalo, že pred násilnou smrťou bola znásilnená. Brutálna vražda, po ktorej sa na mŕtvom tele obete našli stopy DNA predpokladaného vraha, bola považovaná dlho za "nevyriešiteľnú".

Vyšetrovanie kauzy sa vzhľadom na tvrdenie odborníkov, že stopy DNA pochádzajú s veľkou pravdepodobnosťou od muža tureckého pôvodu, a na svedeckú výpoveď, podľa ktorej v okolí rybníka videli cyklistu pripomínajúceho vzhľadom Turkov, sústredilo na tureckú komunitu. Na dobrovoľný test sa napokon prihlásilo 130 mužov, ktorí v čase vraždy žili v okolí miesta činu.

DNA jedného z testovaných javila podobnosť so vzorkami zanechanými páchateľom na tele obete. Informácie prinieslo v pondelok internetové vydanie nemeckého denníka Bild. Dôvodne podozrivého z vraždy v nedeľu zadržali a jeho DNA bola 100-percentne identická so vzorkami z tela obete. V mene príbuzných zavraždenej sa vyšetrovateľom i členom tureckej komunity poďakoval za objasnenie zločinu hovorca rodiny.

Viac o téme: Test VrahHolandskoDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu