Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Snem, ktorý nepriniesol nič nové: Odkaz od experta, Smer skončí na smetisku dejín!

Robert Fico na sneme Smeru Zobraziť galériu (3)
Robert Fico na sneme Smeru (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Sobotný snem Smeru, ktorý sa konal v Martine, žiadne veľké zmeny nepriniesol. Šéf strany Robert Fico síce oznámil, že sa chystá aj niekoľko personálnych zmien na postoch krajských a okresných predsedov, to však nespokojným nestačilo.

Najväčšou zmenou je koniec podpredsedu strany Mareka Maďariča vo funkcii, ktorého nahradil Richard Raši. Politológ Radoslav Štefančík v tom má jasno - snem strany nemohol nič nové priniesť, pretože podľa neho nemá reálne právomoci, ktorými disponuje iba úzke vedenie s niektorými oligarchami.

 „Snem funguje v strane Smer len ako zhromaždenie bezvýznamných ľudí, ktorých jedinou úlohou je vytvárať zdanie vnútrostraníckej demokracie," tvrdí Štefančík.

M. Maďarič: Smer-SD stráca voličov, pozície a energiu

Marek Maďarič na sneme - Video: TASR

Strata voličov, pozícií, energie

Slovo dostal na sneme aj samotný Maďarič. „Je realitou posledných rokov, že stráca (Smer-SD) - voličov, pozície, energiu," povedal na margo strany končiaci podpredseda. Narážal aj na župné voľby, kde na pozícii županov strana poriadne stratila.

Maďarič si myslí, že predstavitelia Smeru-SD sa musia vrátiť k ideálom. „Každý jeden predstaviteľ by si mal položiť otázku, či je ešte prínosom, alebo už viac prínosom, a sám by už mal urobiť rozhodnutie. To je politická kultúra," povedal.

Marek Maďarič na sneme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Marek Maďarič na sneme strany Smer- Foto: TASR -/ Michal Svítok

Božská Ficova trpezlivosť

„Na Madagaskare existuje príslovie, že je správne jedným okom sa pozerať dopredu a druhým niekedy dozadu. Ja sa tomu nebránim. Som presvedčený, že každá úroveň riadenia strany bude využitá na to, aby sme povedali, či chceme, alebo nechceme naštartovať naše motory," odkázal delegátom Fico.

Premiér zároveň odkázal, že svojich kolegov v strane neberie ako podriadených, ale kamarátov. „Moja trpezlivosť je božská. Niektorí hovoria, že to až príliš preháňam s ústretovosťou. Ale nie je možné riadiť stranu tak, že budem búchať po stole. Každý proces musí prejsť ľudskou diskusiou," vysvetlil zároveň.

R. Fico: Ak pôjdu do nás kameňom, my pôjdeme dvoma

Fico prispel aj niekoľkými ďalšími výrokmi. „Kto pôjde do nás kameňom, my pôjdeme dvoma,“ vysvetľoval svoju novú filozofiu reagovania na útoky. „Chceme vyhrať piatykrát parlamentné voľby za sebou. Nemôžeme si dávať nižšie ambície," pokračoval.

„Aj kôň má štyri nohy a potkne sa," priznal Fico chyby, z ktorých sa však Smer vraj vie poučiť. „Zabudnime na to, že budeme oslovovať aj bratislavskú kaviareň, aj podnikateľov, aj podnikateľov, aj dôchodcov, aj študentov,“ vysvetlil zas, na koho sa chce zamerať. Chcú sa zamerať na voliča so sociálnymi hodnotami.

Prečítajte si vyjadrenie nespokojného župného poslanca Smeru!

Útok vždy prinášal ovocie

Štefančík sa vyjadril k čoraz tvrdším vyjadreniam premiéra a jeho častejším útokom. Tvrdí, že útočná stratégia Smeru prinášala strane vždy dôležité hlasy, či už to boli slová proti Rómom, Maďarom, opozícii či migrantom.

„Je preto pochopiteľné, že Smer sa opäť snaží zadefinovať niekoľko druhov nepriateľov, aby svoju útočnú politiku mohol znovu naplno využiť. Smer v mnohom pripomína mentálne uvažovanie HZDS. Len s tým rozdielom, že tentokrát nepôjde o valec zo Zlatej Idky, ale martinské vrhanie kameňov," upozorňuje Štefančík.

Robert Fico na sneme
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Skončia ako HZDS

Pozitívnu budúcnosť strane Štefančík nepredpokladá. „Smer je klon HZDS, má tých istých voličov, a tak, ako kedysi skončilo HZDS, skončí aj Smer. Podobne ako Vladimír Mečiar, aj Robert Fico jedného dňa skončí na smetisku dejín," myslí si a dodáva, že v tomto momente je strana za polčasom rozpadu.

Podľa Štefančíka mal Fico odstúpiť zo svojej funkcie, prijať pozíciu čestného predsedu, Kaliňáka poslať preč a do popredia vytiahnuť mladých smerákov. „Robert Fico sa však rozhodol nasledovať ducha HZDS a je preto pochopiteľné, že sem tam sa z prostredia strany ozvú nespokojné hlasy. Ich reálny význam na budúcnosť Smeru je však minimálny. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že Smer ukončí činnosť s ukončením politického života jeho jediného predsedu," uzatvára politológ.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu