Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Maďarič o dostavbe Danubiany: V porovnaní s tým, čo získame, je lacná

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Projekt dostavby bratislavskej Danubiany je podľa ministra kultúry Mareka Maďariča “relatívne lacný na to, že získame v podstate nový priestor pre súčasné umenie”.

Ako ďalej v rozhovore pripomenul šéf rezortu kultúry, výstavný priestor s rozlohou 500 štvorcových metrov určený pre alternatívne expozície súčasného umenia, mladých umelcov a rôzne sprievodné podujatia, bol súčasťou projektu dostavby Danubiany v rokoch 2013 a 2014. „Projekt je vlastne hotový, nejde o nejaký prílepok, ktorý by umelo vznikol. Počítali s ním, len nemali zdroje,“ povedal Maďarič, podľa ktorého Danubiana dokázala, že je atraktívna pre domácich aj zahraničných návštevníkov.

Vláda na poslednom minuloročnom zasadnutí 13. decembra schválila v rámci rokovania venovaného riešeniu aktuálnych potrieb Bratislavy ako hlavného mesta Slovenskej republiky aj 400-tisíc eur na dostavbu bratislavského múzea moderného umenia Danubiana. Uznesenie vlády konkrétne zaviazalo ministra financií Petra Kažimíra do 29. marca budúceho roka „hľadať možnosti finančného zabezpečenia“ nevyhnutných opráv priestorov historickej budovy SND vo výške 980-tisíc eur a rozvoja ďalších expozícií Danubiany za 400-tisíc eur. „Je to dohodnuté aj s ministrom financií, obe investície sú istota,“ objasnil minister kultúry.

Maďarič k rekonštrukcii historického sídla národného divadla na Hviezdoslavom námestí v Bratislave dodal, že „ak chceme, aby historická budova SND fungovala až do začiatku jej rekonštrukcie, tak musíme odstrániť technické problémy, ktoré má“. Spomínaná investícia 980-tisíc eur má teda pomôcť SND opraviť priestory a hlavné technické zariadenia, aby bola zabezpečená riadna umelecká a technická prevádzka, bezpečnosť zamestnancov a aj návštevníkov. Peniaze na začiatok opráv vedenie národného divadla privítalo. „V roku 2020 si pripomenieme 100 rokov od založenia SND. Všetci sme si vedomí, že naša historická budova potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu, aby sme aj naďalej vytvorili priestor pre pôsobenie našich umeleckých súborov v technických, prevádzkových a estetických kritériách zodpovedajúcich podmienkam 21. storočia,“ reagoval 13. decembra na uznesenie vlády generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Najväčšie múzeum moderného umenia na Slovensku - Danubiana Meulensteen Art Museum - ležiace necelých 20 kilometrov južne od Bratislavy založili holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Od roku 2000, keď bolo múzeum otvorené, uskutočnilo desiatky výstav najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény. Medzi mnohými návštevníkmi nechýbali ani viaceré kráľovské návštevy a mnohé osobnosti kultúrneho a spoločenského života. V priľahlom sochárskom parku a aj na strešnej promenáde sa dajú vidieť diela sochárov zo Slovenska a zo sveta.

Historickú budovu SND postavili v roku 1886, od roku 1920 je sídlom SND a je kultúrnou pamiatkou. Naposledy hlavnú scénu národného divadla, ktorá je jednou z dominánt hlavného mesta, komplexne rekonštruovali v rokoch 1968 až 1972. Odvtedy sa robili iba čiastkové úpravy.

Viac o téme: GalériaFinancieDostavbaMarek MaďaričDanubiana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu