Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Opozícia chce nový štátny sviatok: 28. október ako symbol národnej hrdosti

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, ktorým by sa 28. október presunul z pamätných dní medzi štátne sviatky, podala dnes do parlamentu štvorica opozičných poslancov Ondrej Dostál (OKS), Peter Osuský (SaS) a dve nezávislé poslankyne Zuzana Zimenová a Viera Dubačová. Informoval o tom predseda OKS Dostál, ktorý v parlamente pôsobí v poslaneckom klube SaS.

"Ide o jeden z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska a budúci rok si pripomenieme jeho 100. výročie. Demokratická a humanistická tradícia prvej Československej republiky je pre občanov Slovenskej republiky významným zdrojom národnej hrdosti a občianskeho sebavedomia,“ vysvetlil dôvody predkladateľov Dostál. Podľa návrhu zákona by sa zároveň Deň Ústavy SR, ktorý je 1. septembra, preradil na pamätný deň.

Slovenská republika má v súčasnosti päť štátnych sviatkov. Aby to tak ostalo, štvorica opozičných poslancov navrhuje, aby 1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky, bol preradený zo štátnych sviatkov medzi pamätné dni. "Prvý september pripomína prijatie Ústavy SR v roku 1992, ktoré priamo súvisí so vznikom samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Na túto udalosť sa však už viaže ďalší štátny sviatok – 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky,“ uviedol k tomu Dostál. Poslanci navrhujú stanoviť účinnosť zákona na 1. januára 2018, aby bol 28. október štátnym sviatkom od začiatku roku, v ktorom si pripomenieme 100. výročie vzniku Československej republiky.

Obsahovo zhodný návrh predložili Dostál a Osuský v roku 2012 v trojici s vtedajším predsedom OKS Petrom Zajacom. OKS sa k tradícii prvej Československej republiky dlhodobo hlási. Spolu s Českým spolkom na Slovensku, Klubom občanov Českej republiky v Slovenskej republike, občianskym združením Česko-slovenské Mosty a ďalšími organizáciami zvykne každoročne 28. októbra organizovať spomienkové stretnutie pri pamätníku československej štátnosti v Bratislave.

Počas trvania československého štátu bol 28. október štátnym sviatkom. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 a prijatí zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch sa 28. október nedostal nielen do zoznamu štátnych sviatkov SR, ale dokonca ani medzi pamätné dni. Pamätným dňom sa 28. október ako Deň vzniku samostatného československého štátu stal až v roku 1999. Odvtedy sa objavilo niekoľko pokusov preradiť 28. október medzi štátne sviatky, ani jeden z nich však neuspel.

Viac o téme: Opozícia28. október
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu