Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa o budúcnosti RTVS

Najvážnejší kandidáti na šéfa RTVS Zobraziť galériu (25)
Najvážnejší kandidáti na šéfa RTVS (Zdroj: TASR, SITA)

BRATISLAVA - Deviatich kandidátov, ktorí sa uchádzajú o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), dnes čaká na pôde historickej budovy Národnej rady verejné vypočutie. Prvý bol na rade súčasný riaditeľ Mika, ktorého sa poslanci pýtali aj na vysoké odmeny a platy jeho manažérov.

Každý kandidát má 15 minút na prezentáciu

Iba niekoľko dní pred vypočutím unikli dokumenty, ktoré odhaľujú tisícové platy manažérov RTVS

Voľba šéfa RTVS bude 22. júna v parlamente

Situáciu sledujeme ONLINE

17:40 Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá dnes posunul do júnovej voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) osmičku kandidátov. Norbert Majer, ktorý sa na verejnom vypočutí nezúčastnil, kandidovať nemôže.

17:35 "Som za zachovanie dvoch programových služieb, Jednotky a Dvojky," uviedla s tým, že uvažovať by sa malo aj o tretej službe. "Mohla by mať zameranie na detského diváka spolu so športom a publicistikou," poznamenala Ťapáková.

17:30 Viac publicistiky aj spravodajstva, kvalitný seriál či posilnenie poddimenzovaného rozhlasu. To sú plány kandidátky na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska Zuzany Ťapákovej.

15:55 RTVS musí zvýšiť produkciu regionálnych správ. Myslí si to kandidát na generálneho riaditeľa telerozhlasu Peter Abrahám, ktorý dnes predstavil poslancom parlamentného mediálneho výboru svoj projekt. "RTVS musí počúvať a sledovať lokálne a regionálne médiá a odoberať vyhovujúce spravodajstvo," doplnil Abrahám.

15:50 Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) reprezentuje nevyužitý potenciál doby. Zmeniť to treba tak, že RTVS bude ponúkať obsah tam, kde mladá a stredná generácia je, teda v online priestore. Na ten RTVS zabudla. Vyhlásil to dnes kandidát na generálneho riaditeľa verejnoprávneho média Richard Dírer. "Obsah, ktorý RTVS vysiela, sa dá za minimálne prostriedky presunúť do digitálnej platformy. To ale neznamená, že by sme mali zrušiť klasické vysielanie, naopak, som za jeho zachovanie. Teda za zachovanie Jednotky a Dvojky," uistil.

14:50 Slovo dostal Richard Dírer.

Richard Dírer
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: rtvs.sk)

14:25 Abrahám skončil, prvú otázku má Karol Farkašovský. Pýta sa aj na koncesionárske otázky a súčasný stav televízneho a rozhlasového stavu publicistiky a spravodajstva.

14:10 Nasleduje Peter Abrahám, zo začiatku ho sprevádzajú technické problémy.

Peter Abrahám
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: rtvs.sk)
 

14:07 Velitzky tvrdí, že RTVS by mala byť televízia pre ľudí. Otázku naňho má iba Jarjabek.

Stanislav Velitzky
Zobraziť galériu (25)
Stanislav Velitzky  (Zdroj: rtvs.sk)

13:53 Prestávka sa končí, tentoraz sa predstaví Stanislav Velitzky.

13:10 Bola vyhlásená polhodinová prestávka. 

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (25)
Jaroslav Rezník  (Zdroj: Vlado Anjel)

13:05 Najtradičnejší model sú koncesie, pričom funguje aj v najdemokratickejší krajinách, myslí si Rezník. „Nič, čo je zadarmo, si ľudia neváži," povedal. Realitou je vraj hybridný model, ktorý sa vyrieši po tom, čo sa vyriešia technické záležitosti. 

13:00 Rezník aj naďalej reaguje na otázky, Rádio_FM počúva a považuje ho za alternatívne. Bráni sa voči obvineniam Šebeja.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

12:45 Poslanec Most-Híd František Šebej Rezníka kritizuje. Rozhlas počas jeho šéfovania vraj končil každý rok v strate a strácal poslucháčov. Šebej pripomenul aj kontroverzný krok v podobe spolupráce TASR s ruskou agentúrou Sputnik, od ktorej sa nakoniec upustilo.

12:25 Poslanci teraz kladú Rezníkovi otázky.

Poslanci mediálneho výboru
Zobraziť galériu (25)
Poslanci mediálneho výboru

12:19 Aj Rezník chce tretí kanál a športový kanál, ten by spustil v roku 2020. Skritizoval vedenie televízie za bulvarizáciu obsahu.

12:05 Ruttkay končí svoju obhajobu. Nastupuje ďalší kandidát Jaroslav Rezník, šéf TASR.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

11:53 "Jednomyšlienková diktatúra." Takto nazval Ruttkay pomery v RTVS, v ktorej by privítal väčšiu pluralitu názorov. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je stabilizovaný pacient, ale jeho život môže byť v ohrození, ak nezmení životný štýl. "RTVS sa evolučne vyvinula do sebavedomej inštitúcie, ktorá v roku 2017 ponúka silnú a sebavedomú pozíciu. Drží sa v tabuľkách sledovanosti, deklaruje zdravý životný štýl," povedal Ruttkay.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

11:45 Podľa Ruttkaya sú dva významné trendy, ktoré ovplyvňujú, ako RTVS v súčasnosti vyzerá. "Prvým je demografia. Asi polovica populácie je staršia ako 50 rokov. Toto sú lojálni diváci, ktorí si denne zapínajú televízor. Tá druhá časť obyvateľstva je generácia, ktorá nemá dôvod sledovať televíziu a rozhlas. RTVS zaujíma týchto ľudí len deväť až 40 minút denne. To je naozaj málo," povedal.

11:40 Smerák Číž vyčíta Ruttkayovi, že sa nedotkol publicistiky, ktorá mu evidentne chýba. Poslanec Marček (nezaradený) sa pýta, akým spôsobom chce vyvážiť "tendenčnosť" spravodajstva a či má v pláne personálne zmeny.

11:25 Ruttkay by chcel televíziu priblížiť mladým, hovorí o youtuberoch a vlogeroch. Tí by mohli pôsobiť na novom, štvrtom kanáli. Poslanec Farkašovský (SNS) mu vyčíta veľa "anglikanizmov".

11:09 Svoju prezentáciu začína tretí kandidát - Michal Ruttkay, šéf reklamanej agentúry Creo/Young & Rubicam.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

11:07 Poslanec Jarjabek napomína Flašíka, ktorý sa rozrečnil, že už musí skončiť, keďže jeho limit 20 minút už vypršal.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

11:06 Poslanec Budaj (OĽaNO-NOVA) diskutuje s poslancom Šebejom (Most-Híd) počas vypočúvania kandidátov na šéfa RTVS.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

11:03 Flašíka prišla podporiť aj europoslankyňa a bývalá manželka Monika Beňová Flašíková

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

10:59 Zlučovanie verejnoprávnych médií by malo pokračovať, k Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) by sa mala pričleniť aj Tlačová agentúra (TA) SR. Spojením RTVS a TASR by chcel Flašík vytvoriť akciovú spoločnosť, v ktorej by bol stopercentným akcionárom štát. V rámci spoločnej inštitúcie by podľa neho mohlo vzniknúť akési spravodajské centrum. Chcel by, aby redaktori verejnoprávnych inštitúcií išli vo svojej práci viac do hĺbky. "Spravodajstvo verejnoprávneho média by sa malo výrazne odlišovať od toho komerčného," zdôraznil.

10:55 Flašík chce "zakčniť" spravodajstvo, aby sa nekládli len jednoduché otázky. Kritizuje tiež, že na jednom aj druhom kanáli bežali športové prenosy, keď prepínal televíziu. "To je trestný čin, skončil som na četke," povedal Flašík.

10:53 Mika odpovedá na otázky novinárov po vypočutí poslancami

Václav Mika po vypočutí

10:38 Poslanec Farkašovský (SNS) chváli Flašíkovú "revolučnú" víziu ako aj jeho pokus o zmenu financovania.

10:36 Flašík končí a poslanci sa ho začínajú pýtať.

10:26 Flašík chce sumity šéfov verejnoprávnych inštitúcií ako odpoveď na dezinformačné tlaky sociálnych sietí. Chce tiež tretí kanál a zlúčiť TASR s RTVS.

10:20 Proti politizácii RTVS pred historickou budovou Národnej rady SR, kde dnes vypočúvajú kandidátov na šéfa verejnoprávneho telerozhlasu, protestovalo združenie Nová Generácia. Na transparentoch mali napísané „Neberte nám nezávislé spravodajstvo“, „Danko nekradni RTVS“ a „Nedovoľme spolitizovať RTVS“. Ako sa pre médiá vyjadril predseda Novej Generácie Tomáš Smutný, neprotestovali proti alebo za konkrétneho kandidáta, ale proti snahám spolitizovať RTVS.

10:17 Mika skončil svoje reakcie na otázky poslancov. Nasleduje Fedor Flašík a jeho prezentácia.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

10:15 Mika reaguje a tvrdí, že ani jedno euro RTVS nevyplatila mimo zákonných postupov. Do vysokých miezd sa zarátavajúaj všetky náklady manažérov ako napríklad používanie auta, čím podľa neho môže nastať situácia, kedy má manažér vyšší plat ako riaditeľ sám.

10:00 Na vysoké odmeny a platy sa opýtal aj šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár.

9:49 Nezaradený poslanec Peter Marček sa pýta, prečo nemá RTVS samostatný kanál na šport. Tiež sa pýta Miku, čo hovorí na vysoké platy manažérov. Opýtal sa tiež, prečo šéf spravodajstva Diko poberal plat, aj keď dočasne nevykonával svoju funkciu.

9:38 Poslanci kladú Mikovi otázky. Najkritickejší je smerák Miroslav Číž. Nepáči sa mu dostatočná pluralita hodnotových názorov (liberálny, konzervatívny, národný). Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) sa Miku pýta na objektivitu spravodajstva.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

9:37 Rozhlas má fungovať pod heslom "pre každého niečo, pre všetkých všetko". Mika tvrdí, že v roku 2022 bude mať 15 programových služieb, osem z nich aj v pásme FM, ostatné sa majú šíriť digitálne a online. Rozhlas má byť lídrom na trhu a dôveryhodným partnerom. Na margo financií poznamenal, že RTVS bude hospodáriť bez strát. On sám vidí tri cesty, a to zvýšenie koncesionárskych poplatkov na sedem eur, garantovanie pevného percenta z HDP alebo liberalizáciu súčasného obmedzenia reklamy. Mika preferuje najmä zvýšenie koncesií.

9:37 Verejnoprávna inštitúcia RTVS bude mať v roku 2022 až štyri plnoformátové kanály a piaty v online priestore. V rámci verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS to dnes vyhlásil Václav Mika, ktorý predstavil svoj projekt "Cesta RTVS 2022". Jednotka má byť určená pre všetkých, dvojka pre každého, trojka pre náročných a štvorka pre informovaných. Päťka ako online kanál bude pre zvedavých, čo je služba pre mladého diváka od 12 do 25 rokov.

9:36 Hodnota za peniaze podľa Miku v číslach

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

9:35 Mika by dvihol koncesionárske poplatky na 7 eur

9:34 Mikova vízia s rádiami

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

9:25 Mika chce až 4 vysielacie kanály. Piaty by mohol byť dokonca na webe.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

9:18 Fedor Flašík pôjde druhý. Zuzana Ťapáková posledná.

9:13 Kandidát Norbert Majer na vypočutie neprišiel

9:12 Každý kandidát má prvých 15 minút na predstavenie svojho projektu riadenia a rozvoja RTVS na roky 2017 – 2022. Ďalších 20 minút má vyhradených na odpovede na otázky poslancov, pričom sa do toho nezapočítava čas, ktorý uplynul počas formulovania otázok poslancami.

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)

9:10 Kandidáti si vytiahli poradové čísla. Prvý ide prezentovať Václav Mika.

Deväť mien

O post šéfa RTVS sa uchádzajú Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Norbert Majer, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Poradie, v akom vystúpia, si budú žrebovať. Po skončení vypočutia mediálny výbor situáciu zhodnotí a odporučí kandidátov na voľbu v pléne NR SR.

Jaroslav Rezník (50)

Jaroslav Rezník
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Dlhoročný riaditeľ verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Do funkcie šéfa TASR v apríli 2007. V rokoch 1997-2005 bol ústredným, potom generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu v Bratislave.Pracoval aj na ministerstve kultúry v sekcii médií a audiovízie na pozícii hlavný štátny radca.

Zuzana Ťapáková (54)

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mediálna poradkyňa ministra zahraničia Miroslava Lajčka Zuzana Ťapáková, bývalá riaditeľka TV Markíza s takmer dvadsaťročnými skúsenosťami s prácou v televízii. Riaditeľkou Markízy bola od roku 2010 do roku 2013.

Václav Mika (53)

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Mika šéfoval televízii Markíza v rokoch 2006 až 2010. Predtým viedol 7 rokov rádio Express. Na čele RTVS je od roku 2012.

Michal Ruttkay (61)

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Zakldateľ reklamnej agentúry Creo/Young & Rubicam. Robil predvolebné kampane pre SDKÚ a Smer. Počas vlád Smeru dostal niekoľko štátnych zákazok.

Richard Dírer (41)

MIMORIADNY ONLINE Rozhoduje sa
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: TASR)

Pôsobil ako redaktor viacerých médií. Moderoval politické diskusie na TA3, ale aj na RTVS. Komunikačne radil primátorovi Bratislavy Ivovi Nesrovnalovi. V súčasnsoti pracuje v kancelárii prezidenta Finančnej správy, kde má na starosti centrum komunikácie a podpory.

Fedor Flašík (59)

Fedor Flašík
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Preslávil sa najmä ako Mečiarov "reklamný mág" a politický marketér. Stál aj pri zrode strany Smer, s ktorou spolupracoval na kampani. Kampaň viedol aj mečiarovskému HZDS. Je majiteľ reklamnej agentúry.

Plán a čistý register

Každý z kandidátov mal povinnosť k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis. Pôvodne sa ich prihlásilo 12, trojicu však členovia výboru pre nesplnenie podmienok vyradili.

Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora.

Viac o téme: KandidátiVypočutieRTVS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu