Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Favorit na budúceho šéfa RTVS bol ONLINE: Jaroslav Rezník oznámil tieto veľké zmeny, ak vyhrá

Jaroslav Rezník odpovedal na otázky čitateľov Topiek.
Jaroslav Rezník odpovedal na otázky čitateľov Topiek.

BRATISLAVA - Jeden z najväčších favoritov na šéfa RTVS bol online. Aké má šance a čo plánuje urobiť s verejnoprávnou televíziou a rozhlasom? Na vaše otázky o svojich plánoch odpovedal Jaroslav Rezník.

Viac o téme: RTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

05.06.2017 12:18 - otázka od Vladimír Nagy
Pamätám si Vás ešte z rozhlasu, ktorý bol pod Vašim vedením naozaj slovenský a držím Vám palce. Ako chcete zmeniť RTVS, aby bola tiež slovenská?
Slovenský rozhlas a v súčasnosti RTVS vnímam v prvom rade ako národnú kultúrnu inštitúciu, ktorá má svoje nenahraditeľné miesto a poslanie pri rozvoji demokratickej spoločnosti. Bol by som rád, keby sa nám túto základnú nadčasovú hodnotu podarilo napĺňať aj v programoch Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Rád by som sa o to pokúsil. Ďakujem za množstvo otázok, ospravedlňujem sa, nie na všetky som stihol odpovedať. Snáď niekedy nabudúce. Prajem vám všetko dobré. Srdečne Jaroslav Rezník.
05.06.2017 12:13 - otázka od Zuza
Zdravim, preco chcete kandidovat?
Lebo mám úprimný záujem na tom, aby Slovenský rozhlas a Slovenská televízia boli modernou mediálnou inštitúciou podporujúcou pôvodnú slovenskú tvorbu, kvalitné a vyvážené spravodajstvo a publicistiku, divácky zaujímavé vzdelávacie programy a aby sme sa pokúsili posunúť Slovensko aj prostredníctvom RTVS dopredu.
05.06.2017 12:10 - otázka od Peter
Pán Rezník - zaznievajú námietky , že RTVS je skôr protikoaličná. Aký je váš názor - je to tak?
Verejnoprávne médium má mať snahu byť objektívne a vyvážené. Aj v kritike aktuálnej výkonnej moci, ale aj v objektívnom zhodnotení každodenného výkonu. Dôsledne má dbať na to, aby vyvážený priestor na prezentáciu argumentov dostali všetky strany. Verejnoprávne spravodajstvo a publicistika by mali byť aj na redaktorských postoch generačne vyvážené. To vytvára priestor na skutočnú vyváženosť a objektivitu spravodajstva a analytickej publicistiky. Ale treba povedať, že to je proces, ktorý nikdy nekončí.
05.06.2017 12:04 - otázka od Maroš
Myslíte si, že p. Havranovi, ktorý dehonestuje osobu Ľudovíta Štúra, hanobí ľudí na Slovensku patrí miesto na obrazovke verejnoprávnej televízie?
Áno, čítal som to. Na jednej strane treba oceniť desiatky zaujímavých diskusných relácií, ktoré pán Havran odmoderoval. Na druhej strane je zjavné, že štúrovcov si dnes vážime nie preto, že boli ľudia ako my (voľne parafrázujem: mali milenky, milencov, chľastali a fetovali - ako napísal), ale preto, že po nich zostal rozsiahly umelecký, kultúrny a hodnotový odkaz. Janka Kráľa si predsa vážime napríklad preto, že hovoril desiatimi jazykmi, pretože napísal Jarnú pieseň alebo Dumu bratislavskú alebo Zakliatu pannu vo Váhu, či iné skvelé veci. Toto je dôležité. Keď sa pozriete hocikde po svete, zistíte, že najlepší autori, ktorých si ctíme, ani zďaleka neboli ideálnymi a dokonalými ľuďmi. Napríklad Charles Bukowski.
05.06.2017 11:54 - otázka od Milan Hudec
Videl som Vas projekt na webe. Co znamena ten edukativny portal EDO?
Portál EDO má úzko nadväzovať na inovovanú programovú štruktúru STV 2 počas dňa, ktorá sa bude dominantne venovať deťom a mládeži a má byť ďalším komunikačným prostriedkom pri oslovovaní najmladšej generácie. Jeho súčasťou budú jednotlivé tematické aplikácie pre smartfóny a tablety. Jeho snahou bude podporovať aj uvádzanie pripravovanej školskej reformy do konkrétnej praxe. V optimálnom prípade by mal byť prirodzeným sprievodcom učiteľov aj žiakov.
05.06.2017 11:50 - otázka od Vincent Hrdlička
Dobrý deň.Pán kandidát na post riadieľa,_Ako si chcete"ustrážiť" plytvanie prostriedkov aj z našich koncesionárskych poplatkov vyplývajúcich zo zástrčkovho protiústavného Zákona,-na externých dodávateľov programov pre RTVS niekoľkonásobne predražených,ktoré pozerá podľa prieskumu už len veľmi málo Vašich divákov,ktorí si nechali ešte progrma RTVS na svojom ovládači...Dakujem za odpoveď,už nie Váš divák....
RTVS musí byť maximálne transparentná inštitúcia. Každé euro, ktoré vydá, si musí vedieť obhájiť. To musí byť nemenná priorita.
05.06.2017 11:48 - otázka od Ondrej
Dobrý deň, neviem či je to otázka na Vás alebo skôr na budúceho programového riaditeľa no v prípade, že by ste zrealizovali projekt športového kanála v rámci RTVS, na aké športy by ste sa chceli prioritne zamerať? Nemyslím teraz len napríklad Tipsport Ligu, Corgoň ligu, MS v hokeji a futbale či olympiádu a podobne ale napríklad prenosy z NHL, NBA, F1, turnaje v pokri či exotickejšie športy. Myslíte si, že by bol takýto kanál udržateľný, keďže v minulosti už Trojka vysielala no bola po čase zrušená? Za odpoveď vopred ďakujem a prajem príjemný deň.
Vytvoreniu programovej štruktúry Trojky musí predchádzať dôkladná analýza a, samozrejme, jednou z jej priorít by mala byť aj výrazná podpora domáceho športu. Ak urobíme aj prostredníctvom Trojky šport atraktívnejší, je predpoklad, že sa mu začne rekreačne venovať viac ľudí. Čím viac ľudí sa venuje športu, tým je populácia zdravšia.
05.06.2017 11:46 - otázka od karci
dobry den, chyba mi tam viac sportu , tenis atd. ceska televizia ma aj ct sport, mohla by mat aj slovenska televizia sportovy program,myslim
Áno, aj preto chcem vytvoriť samostatný športový kanál, kde sa budú vysielať aj tie športy, o ktorých hovoríte.
05.06.2017 11:44 - otázka od Soroková
Chcete vyssie koncesie?
Nie, najprv treba vyriešiť otázku bezbariérového prijímania televízneho a rozhlasového signálu v blízkej budúcnosti, zadefinovať profilovanie televízneho aj rozhlasového vysielania - teda koľko má mať okruhov a z toho logicky vyplynie, koľko to bude stáť. Objektívne ale treba povedať, že Slovensko má celé roky jeden z najnižších poplatkov.
05.06.2017 11:42 - otázka od Dušan
Dobry den. Ako chcete pokracovat v doterajsom-myslim si ze dobrom-smerovani RTVS?Kde chcete zobrat financie na viac domacej tvorby,pretoze teraz je RTVS znacne podfinancovana?Viac reportazi z regionov,domaca tvorba-dokumentarne serialy,filmy,vecernicky,sportove prenosy,viac diskusnych relacii o problemoch ktore rezonuju v spolocnosti...atd.
RTVS má v posledných štyroch rokoch hybridný model financovania: koncesie, zmluva so štátom, vlastné výnosy. Prostredníctvom zmluvy so štátom sa za uplynulých 5 rokov investovalo do programov RTVS cca 100 miliónov eur. Ak nemajú byť tieto peniaze časom znehodnotené, logicky musí dôjsť k novému usporiadaniu televíznych okruhov. Navrhujem tri: Jednotku ako univerzálny, Dvojku počas dňa ako vysielanie pre deti a mládež a vo večerných a nočných hodinách ako vysielanie pre náročných divákov a Trojku ako športový okruh s významnou mierou publicistiky a dokumentaristiky. Takto sa zachová a ďalej sa bude rozvíjať to, čo sa urobilo pri zachovaní maximálnej efektivity. Takto vznikne priestor na programy o ktorých hovoríte - reportáže z regiónov, dokumentárny seriály, diskusné relácie, atď.
05.06.2017 11:35 - otázka od Sandra
Dobry den vam prajem, rada by som sa spytala, preco RTVS nevysiela viac detskych programov?
Nielen televízia, ale aj rozhlas musí zásadným spôsobom systémov obnoviť tvorbu pre deti a mládež. Nebude to jednoduché už aj pre to, že v súčasnosti zápasíme s akútnym nedostatkom kvalitných dramaturgov detských programov. Práve oni v symbióze s autormi sú základom systémového obnovenia tvorby pre deti a mládež. Je to jedna z mojich priorít.
05.06.2017 11:33 - otázka od Pavol Jankura
Viete vôbec že v našom regióne - okres Kežmarok a myslím že aj inde, chytíme oveľa lepšie signál poľských rádií ako našich? Či už v domácnosti alebo v aute. Viete s tým niečo urobiť?
Áno, viem. Je to problém nielen vo Vašom regióne, ale aj v iných oblastiach Slovenska. Tento problém vznikol už dávno, pretože pri prideľovaní tzv. Ženevských frekvencií pred mnohými rokmi bola naša mediálna diplomacia v plienkach a tak sme na to doplatili. Poteším Vás: vzhľadom na príchod nových technológií je možné očakávať vyriešenie Vášho problému v horizonte jedného dvoch rokov.
05.06.2017 11:28 - otázka od Dana
Sú podľa Vás médiá na Slovensku apolitické a transparentné? Ak nie, ako by ste vec zlepšili?
Médiá nemusia byť apolitické, ale mali by byť korektné a poskytovať pri komentovaní či zachytávaní udalostí priestor pre všetky dotknuté strany. Mali by sa vyhýbať zámernej dehonestácii a zosmiešňovaniu kohokoľvek. Obávam sa však, že dosiahnutie takéhoto stavu je utópiou.
05.06.2017 11:26 - otázka od Lubo
Dobry, preco chcete treti TV okruh? Dva nestacia?
Vytvorenie tretieho televízneho okruhu má logické dôvody. Prvým je potreba stabilizovať programovú ponuku na STV 2 tak, aby sa mohol vytvoriť silný a pravidelný divácky návyk. V súčasnosti je to tak, že hoci STV 2 je definovaná ako program pre náročného diváka, prioritou je vždy šport, ktorému sa prispôsobuje všetko ostatné. Spomeňte si, ako vyzerala programová štruktúra počas Majstrovstiev sveta v hokeji zhruba pred mesiacom. A tak sa to opakuje každý rok. Druhým dôvodom je skutočnosť, že súčasné pokrytie územia signálom aj pre tretí okruh je takmer celoplošné a RTVS ho má k dispozícii.
05.06.2017 11:21 - otázka od Jozef P.
Prečo chcete zrušiť Rádio Patria ?
Táto otázka vyvoláva na mojej tvári začudovaný úsmev, pretože koncom roku 1999 sme Rádio Patria projektovo začali pripravovať a presne 1. septembra 2000, teda na Deň Ústavy, sme ho slávnostne rozvysielali. Ja osobne som autorom názvu Rádio Patria. Počas môjho vedenia Slovenského rozhlasu sme spustili vysielanie aj pre českú, bulharskú, rusínsku, rómsku a poľskú národnostnú menšinu. Nemôžem teda rušiť niečo, čo som sám zakladal. Naopak, Rádio Patria dostane väčší priestor a stane sa pilotným projektom digitálneho rozhlasu na Slovensku.
05.06.2017 11:16 - otázka od Thales
Pozdravujem, pan Reznik, poznate sa osobne s panom Bugarom, panom Ficom a panom Dankom? Velka vdaka za odpoved, drzte sa.
Keďže zo zákona chodím do Národnej rady SR každý polrok predkladať správy o činnosti najprv Slovenského rozhlasu a teraz TASR už 20 rokov, pracovne sa poznám s väčšinou bývalých aj súčasných politikov. Je to súčasť mojej práce, rovnako ako skutočnosť, že si držím profesionálny odstup od každého z nich.
05.06.2017 11:12 - otázka od Karol
Dobrý deň, ako budete riešiť HBB TV vysielanie? Zatiaľ je to dosť úbohé. Ako príklad si môžete zobrať ČT. Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobré.
HBB vysielanie plánujem zaviesť najprv ako súčasť tretieho vysielacieho okruhu, ktorý by mal byť zameraný predovšetkým na šport. Považujem to za logické, pretože informácie prenášané vo výreze obrazovky majú svoj význam: napríklad pri sledovaní športového zápasu si môže divák vyhľadať priebežné výsledky iných zápasov. Využitie hybridného vysielanie je však ďaleko širšie a RTVS sa mu nemôže vyhýbať.
05.06.2017 11:09 - otázka od Nana
Ktoré programy na Jednotke by ste zrušili ako prvé?
Dobrý deň prajem. Ďakujem za pozvanie, veľmi si to vážim a rád zodpoviem Vašim čitateľom na otázky. Do RTVS nekandidujem preto, aby som hneď po príchode niečo rušil, naopak, rád by som RTVS posunul výrazne dopredu. Jednotka je univerzálny televízny okruh, je preto prirodzené, že sa snaží zasiahnuť čo najširší okruh divákov. Nahradenie jedného programového typu iným musí vždy sprevádzať dôkladná analýza. Aj keď treba objektívne konštatovať, že úroveň relácií na jednotke je kolísavá.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu