Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lekári narazili na objav, o ktorom sa im ani nesnívalo: V brušnej dutine máme neznámy orgán!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LIMERICK - Učebnice anatómie ľudského tela čakajú zmeny. Lekári z írskej Univerzity v Limericku si môžu pogratulovať k veľkému medicínskemu objavu. V tráviacom systéme totiž objavili ďalší orgán, ktorý zrejme položí základy novej vednej oblasti.

Objaveným orgánom je okružie (mezentérium), ktoré prepája črevo s brušnou dutinou a odborníci ho doposiaľ považovali len za nesúrodú štruktúru pozostávajúcu z niekoľkých samostatných častí. Profesor chirurgie Calvin Coffey však zistil, že ide o trvalý celok, ktorý má v tele svoju funkciu, informuje Medicalxpress.com.

Jim zistil otrasnú vec: Darované telo mŕtvej mamy zneužili, tajný experiment americkej armády!

Profesor Coffey túto hypotézu publikoval už v novembrovom vydaní renomovaného medicínskeho magazínu The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Podľa Coffeyho máme v tele orgán, ktorý by sme mali podrobiť ďalším vedeckým štúdiám vzhľadom na lepšiu potrebu pochopenia jeho fungovania. „To by mohlo viesť k menej invazívnej chirurgii, nižšej miere komplikácií a rýchlejšiemu zotaveniu pacientov, ako aj k celkovo nižším nákladom,“ zdôraznil lekár.

Lekári narazili na objav,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mezentérium by podľa profesora mali lekári vnímať ako každý iný orgán v tele a skúmať by ho mala samostatná medicínska oblasť. V súčasnosti vedci poznajú anatómiu a štruktúru mezentéria, musia však preskúmať aj jeho funkciu. Možno tak narazia aj na ďalšie druhy ochorení, ktoré súvisia s abnormálnymi prejavmi mezentéria. Revolučný objav profesora Coffeya mení storočný pohľad na anatómiu ľudského tela, v dôsledku čoho bude nutné aktualizovať lekárske učebnice o tento poznatok.

Lekári narazili na objav,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Nový orgánMezentérium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu