Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po desaťročiach vedci možno vyriešili tajomstvo zemského jadra

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

TOKIO - Vedci po celé desaťročia riešili záhadu, čo tvorí "tretí element" zemského jadra. Zistili totiž, že sa v ňom nachádza ešte aj niečo iné okrem železa a niklu. Vyzerá to tak, že japonský tím konečne našiel odpoveď.

Prevratný objav vedcov: Pod zemou našej planéty našli prekvapenie, vďaka ktorému žijeme

Japonskí vedci veria, že objavili identitu chýbajúceho prvku zemského jadra. Vedúci výskumník Eiji Ohtani z Tohoku University povedal pre televíziu BBC, že asi 5% hmoty tvoriacej jadro by mal byť kremík rozpustený do zliatin železa a niklu.

"Merali sme rýchlosť zvuku zlúčenín železa z ľahkých zliatin pri vysokom tlaku a teplote relevantnej pre zemské jadro," napísali vedci vo svojej prezentácii. Eiji Ohtani a jeho tím vytvorili zliatiny železa a niklu a zmiešali ich s kremíkom kvôli experimentu, skôr než ich podrobili obrovským tlakom a teplote, ktoré sa predpokladajú, že existujú vo vnútornom jadre.

Po desaťročiach vedci možno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najvnútornejšia časť Zeme je pevná guľa s polomerom približne 1,200 km. Vedci analyzovali, ako seizmické vlny prechádzajú oblasťou, ktorá im tak mala povedať niečo o svojom zložení. Predchádzajúce štúdie ukázali, že jadro je zložené prevažne zo železa, ktoré tvorí odhadom 85 % hmotnosti a niklu, ktoré predstavuje asi 10 %. Avšak konečných 5% zostávalo záhadou, až do súčasnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu