Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na dne indického oceánu objavili tajomný starobylý kontinent Mauríciu

V týchto miestach sa nachádzala Maurícia. Zobraziť galériu (3)
V týchto miestach sa nachádzala Maurícia. (Zdroj: University of the Witwatersrand)

SYDNEY - Ak ste si mysleli, že poznáte všetky svetové kontinenty, mali by ste svoje vedomosti trochu prehodnotiť. Vedci sa totiž domnievajú, že našli pozostatky dávneho územia, ktoré dnes leží na dne Indického oceánu medzi Indiou a Madagaskarom.

POTVRDENÉ! Naša planéta prekonala historické rekordy

Odborníkov prekvapovalo, prečo niektoré časti Indického oceánu majú silnejšie gravitačné pole, ako ostatné, čo ich viedlo k domnienke, že tu musí byť silnejšia zemská kôra, a teda že ku dnu klesli úlomky nejakej horniny.

Jedným z takýchto miest bol práve Maurícius. V roku 2013 Lewis Ashwal z University of Witwatersrand v Južnej Afrike a jeho kolegovia uviedli, že tento sopečný ostrov "sedí" na starom potopenom kontinente.

Prvé stopy po Maurícii objavili už v roku 2013.
Zobraziť galériu (3)
Prvé stopy po Maurícii objavili už v roku 2013.  (Zdroj: University of the Witwatersrand)

Hoci Maurícius je starý len osem miliónov rokov, niektoré zirkóny nájdené na jeho plážach majú takmer dve miliardy rokov. Sopečné erupcie mohli kryštály vyvrhnúť z dávnej horniny. Teraz Ashwal a jeho tím podľa časopisu New Scientis zistili, že zirkóny majú až tri miliardy rokov a prostredníctvom podrobných analýz zrekonštruovali geologickú históriu strateného kontinentu, ktorý pomenovali Maurícia.

Rozpad

Ešte pred zhruba 85 miliónmi rokov bola Maurícia malý kontinent, asi štvrtina veľkosti Madagaskaru, ležiaca medzi Indiou a Madagaskarom, ktoré boli omnoho bližšie k sebe, ako dnes. Potom sa India a Madagaskar začali od seba vzďaľovať, čím sa Maurícia naťahovala a rozpadla.

Maurícia ležala medzi Indiou a Madagaskarom.
Zobraziť galériu (3)
Maurícia ležala medzi Indiou a Madagaskarom.  (Zdroj: University of the Witwatersrand)

Martin Van Kranendonk z University of New South Wales v Austrálii uviedol, že jej časti napokon klesli do oceánu. Existujú dôkazy, že ďalšie sopečné ostrovy v Indickom oceáne, ako napríklad Cargados Carajos, Lakadivy či Chagos, tiež spočívajú na fragmentoch Maurície.

Alan Collins z University of Adelaide v Austrálii hovorí, že sa vedcom darí odkrývať stále viac a viac starých kontinentov. Niektoré našli napríklad pri Západnej Austrálii alebo Islande.

Viac o téme: KontinentMadagaskarIndický oceánMauráíia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu