Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Patent, ktorý zmenil osud tisícov ľudí v našich končinách: Vedeli by ste si predstaviť taký život?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Pred 235 rokmi, 1. novembra 1781, vydal rakúsky cisár Jozef II. patent o zrušení tuhého poddanstva (človečenstva, nepresne nevoľníctva) v Čechách, na Morave a v Sliezsku. Patent sa ale týkal predovšetkým obmedzenia slobody pohybu, práca, dávky a peňažné platy zostali zachované. Samotná inštitúcia poddanstva zanikla až v roku 1848.

Poddaní získali v roku 1781 hlavne právo uzatvárať manželstvo bez dovolenia feudálneho pána, právo slobodne opúšťať panstvo a hľadať si zamestnanie podľa ľubovôle, možnosť posielať svoje deti na štúdiá a na remeslá. Poddaní už taktiež nemali od tejto chvíle povinnosť odoberať panské pivo alebo pálenku, mlieť vo vrchnostenskom mlyne či vykonávať dvorskú službu. 

Spoločne s patentom bol vydaný ešte jeden dôležitý právny predpis, ktorý upravoval vlastnícke právo poddaných k ich vlastným statkom. Na jeho základe mohli so svojimi statkami nakladať podľa vlastnej vôle, mohli ich zastaviť, vymeniť alebo predať. V Uhorsku bol patent vydaný až 25.8.1785.

Patent, ktorý zmenil osud
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jozef II., ktorý žil v rokoch 1741 až 1790, bol od roku 1765 cisárom Svätej rímskej ríše nemeckého národa. Po smrti Márie Terézie, svojej matky, začal v roku 1780 vládnuť aj Rakúskej monarchii a stal sa uhorským a českým kráľom. Je autorom mnohých reforiem vrátane zrušenia nevoľníctva a tolerantného patentu. 

Viac o téme: Mária teréziaRakúsko-uhorskoNevoľníctvoJozef II.Poddanstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu