Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Thajským letoviskom otriasli explózie: Bomby uložené v kvetináčoch, jedna mŕtva, zranení aj turisti

Pri dvoch výbuchoch v dovolenkovom stredisku Hua Hin sa zranilo 11 ľudí Zobraziť galériu (2)
Pri dvoch výbuchoch v dovolenkovom stredisku Hua Hin sa zranilo 11 ľudí (Zdroj: Twitter)

HUA HIN - Jedenásť ľudí utrpelo dnes zranenia pri výbuchu dvoch bômb v turistami vyhľadávanom dovolenkovom stredisku Hua Hin v Thajsku. Pri explóziách zahynul najmenej jeden človek. S odvolaním sa na oznámenie thajskej polície o tom informovala spravodajská stanica BBC. Medzi zranenými sú podľa správy aj zahraniční turisti.

Thajská polície oznámila, že bomby ukryté v kvetináčoch 50 metrov od seba v obľúbenom letovisku juhovýchodne od Bangkoku boli odpálené na diaľku pomocou mobilných telefónov. Druhá, ktorá zabíjala a zraňovala, vybuchla pri jednom bare pol hodinu po prvej, ktorá nikoho nezasiahla.

Polícia sa domnieva, že atentát súvisí s vnútornými spormi v Thajsku, niekedy s medzinárodným terorizmom. V letovisku Hua Hin má svoj palác 88-ročný thajský kráľ Pchúmipchon Adundét, ktorý je najdlhšie vládnucim monarchom sveta a má mnoho kritikov. V piatok bude v krajine tradiční deň voľna pri príležitosti narodenín kráľovnej Sirikit.

Polícia oznámila, že prípad nebude posudzovať ako nehodu a na miesto vyslala jednotku na likvidáciu výbušnín. Motív činu nie je podľa nej jasný, pretože išlo o zaľudnenú oblasť, kde boli domáci aj turisti. "Čo môžeme teraz urobiť, je zaistiť oblasť a zistiť ďalšie informácie," uviedol policajný predstaviteľ. Úrad starostu nariadil po explóziách zatvorenie všetkých hlavných zábavných podnikov a vyzval ľudí, aby sa vrátili domov alebo ukryli.

Mŕtvou je podľa polície miestna predavačka jedla. Medzi desiatkou zranených sú najmenej dvaja turisti, uviedla polícia. Štyria ďalší ľudia sú v kritickom stave. Na ošetrenie do nemocnice poslali najmenej 22 ľudí. Oblasťou totiž zmieta už 12 rokov povstanie ozbrojených separatistov. Podobné dvojité bombové útoky sa dejú v Thajsku, predovšetkým v troch najjužnejšie položených provinciách, pomerne často a takmer na dennej báze. Útoky vo vyhľadávaných turistických letoviskách sú však zriedkavé, dodala BBC.

Viac o téme: útok ThajskoChua Chin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu