Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

FOTO Thajským letoviskom otriasli silné výbuchy: Nálože nastražené v kvetináčoch, štyria mŕtvi

Výbuchy spôsobili množstvo zranení. Zobraziť galériu (4)
Výbuchy spôsobili množstvo zranení. (Zdroj: Twitter)

BANGKOK - Nová séria explózií dnes zasiahla turistické letoviská na juhu Thajska, kde výbuchy nastraženej trhaviny zabíjali už vo štvrtok. Celkom od štvrtka zahynuli najmenej štyria ľudia, desiatky ďalších utrpeli zranenia. V súvislosti s výbuchmi, ktoré vo štvrtok a dnes zasiahli prímorské letovisko Chua Chin, thajská polícia zadržala dvoch mužov, ktorých chce vypočuť. Zatiaľ nie sú známe žiadne ďalšie podrobnosti.

Medzi zranenými sú aj zahraniční turisti. K útokom sa nikto neprihlásil, podľa špekulácií môže ísť o prejavy nesúhlasu s terajším vojenským režimom v krajine. Thajská polícia zadržala dvoch mužov kvôli výsluchu.
FOTO Thajským letoviskom otriasli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)
FOTO Thajským letoviskom otriasli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)
 
Polícia sa domnieva, že atentát súvisí s vnútornými spormi v Thajsku, nie s medzinárodným terorizmom. V letovisku Chua Chin má svoj palác 88-ročný thajský kráľ Pchúmipchona Adundét, ktorý je najdlhšie vládnucim monarchom sveta a má mnoho kritikov. V piatok bude v krajine tradičný deň voľna pri príležitosti narodenín kráľovnej Sirikit.
FOTO Thajským letoviskom otriasli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)
Dnes zatiaľ polícia informovala o celkom ôsmich explóziách, dve z nich sa odohrali opäť v letovisku Chua Chin. Tam vybuchli dve nálože pri hodinovej veži v centre mesta a zabili najmenej jedného človeka, ďalšie tri osoby sú zranené. Dva výbuchy zaznamenali tiež na ostrove Pchúket, na tamojšej pláži Loma spôsobila trhavina jedno zranenie. V meste Surat Tchani boli dnes počas jednej hodiny odpálené dve nálože, pri prvom z výbuchov pri policajnej stanici zomrel jeden človek, ďalší traja ľudia boli zranení.
 
Polícia uviedla, že mala informácie o tom, že sa útoky chystajú, nevedela však nič bližšie o presnom načasovaní. Výbuchy podľa nej zrejme nesúvisia s medzinárodným islamským terorizmom, ide vraj o akcie "miestne sabotáže". Policajná hovorkyňa Pijapchant Pingmuangsajt ale zdôraznila, že vyšetrovanie stále prebieha a zatiaľ nebolo zistené nič, čo by explózie v populárnych turistických destináciách spájalo. Zástupcovia armády však tvrdia, že doteraz spáchané atentáty nesú rovnaký rukopis a že zrejme ide o koordinovanú akciu.
 
Šéf thajskej vojenskej vlády Prajutch Čan-Oca, ktorý sa dostal k moci po štátnom prevrate v roku 2014, dnes v prvej reakcii odsúdil atentáty ako čin tých, ktorí chcú v krajine šíriť chaos. O páchateľoch sa zatiaľ v médiách iba špekuluje, najpravdepodobnejšou však je, že nimi sú buď moslimskí povstalci alebo odporcovia vojenskej vlády. Počas povstaleckých bojov v prevažne moslimských južných provinciách zomrelo počas 12 rokov na 6500 ľudí, ozbrojenci však doteraz nikdy neútočili na turistov.
Viac o téme: VýbuchMŕtvyThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu