Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Thajský kráľ (†88) je mŕtvy: Slovákovi to potvrdil zdroj z kráľovskej rodiny

Bhumibol Adulyadej Zobraziť galériu (9)
Bhumibol Adulyadej (Zdroj: SITA/AP)

BANGKOK - Domnienky sa stali pravdou! Vo veku 88 rokov zomrel thajský kráľ Bhumibol Adulyadej. Na tróne sedel 70 rokov a bol najdlhšie vládnucim panovníkom na svete. Úmrtie monarchu, ktorý dlhodobo čelil vážnym zdravotným ťažkostiam, potvrdil dnes podľa agentúr Reuters a AFP thajský kráľovský palác. Správu o smrti už predtým zverejnil na sociálnej sieti aj Slovák, žijúci v Bangkoku, ktorý mal k dispozícii informácie z prostredia kráľovskej rodiny. Verejnosť o tom však nemohla hovoriť kvôli strachu z prípadného uväznenia.

Thajsko sa pripravuje na veľký smútok, informácie o smrti thajského kráľa, o ktorej sme exkluzívne písali, sa potvrdili. Slovák, ktorý žije v krajine, totiž už skôr na sociálnej sieti zverejnil, že k úmrtiu skutočne prišlo. "Bývalá spolužiačka mojej partnerky pracuje pre PR oddelenie kráľovskej rodiny a že práve dopísala list o tom, že kráľ zomrel, ešte ho musia schváliť a zajtra by ho mali poslať do novín...," uviedol.

Thajci smútia
Zobraziť galériu (9)
Thajci smútia  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa neho kráľovi údajne zlyhali obličky, ale v Thajsku nie je zatiaľ možné o tom verejne rozprávať. Obyvatelia si o tom len šepkajú a kolegovia sa boja povedať niečo nahlas, pretože majú strach z hrozby väzenia. Muž zároveň zhodnotil, že pre Thajsko teraz nastane obdobie neistoty, z ktorého však môžu vyťažiť predovšetkým turisti, pretože bude pre nich cestovanie lacnejšie, bath pôjde dole.

Thajský kráľ
Zobraziť galériu (9)
Thajský kráľ  (Zdroj: SITA/AP)

Kráľovský palác včera pripustil, že sa zdravotný stav Bhumibola Adulyadeja zhoršil. Ešte predtým vláda vyzvala verejnosť, aby nedala na fámy, ktoré kolujú po sociálnych sieťach. V krajine je zrejmá nervozita, ktorá sa odráža aj v poklese tamojšieho akciového trhu a kurzu meny. Kráľa včera navštívili jeho štyri deti, vrátane korunného princa, ktorý sa kvôli otcovmu zdravotnému stavu vrátil zo zahraničia.

Thajský kráľ (†88) je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predchádzajúce vyhlásenie paláca uvádzalo, že kráľ absolvoval minulý víkend v nemocnici niekoľko zákrokov a že jeho zdravotný stav je "nestabilný". Vo včerajšom komuniké je uvedené, že kráľov zdravotný stav zostáva celkovo nestabilný, a je v ňom naznačené, že kráľ je napojený na umelú obličku a pľúca.

Thajský kráľ (†88) je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kurz thajského bathu počas včerajška oslabil o 1,1 percenta na 35,76 BHT za dolár. Monarcha, ktorý zasadol na trón pred siedmimi desaťročiami, síce nespravoval politickú moc, bol ale považovaný za záruku stability krajiny. Na verejnosti sa neobjavil už takmer rok. Vážnymi zdravotnými problémami trpel od roku 2006, odvtedy bol často hospitalizovaný.

Thajský kráľ (†88) je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pred nemocnicou sa za neho modlili stovky jeho prívržencov. Kráľ bol medzi obyvateľmi veľmi vážený a v politicky výbušnej dobe po zvrhnutí premiérky, po ktorom sa chopila moci armáda, bol vnímaný ako symbol kontinuity politického systému. Následníkom trónu je jeho jediný syn Maha Vadžiralongkorn. Vzhľadom na polobožské postavenie kráľa aj neistotu ohľadom princovej osobnosti je však otázka nástupníctva v Thajsku krajne citlivou otázkou. Majestát kráľovskej rodiny je chránený jedným z najprísnejších zákonov na svete.

Thajský kráľ (†88) je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Bhumibol Adulyadej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu