Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hygienik o správnom používaní klimatizácie: Najčastejšie chyby, na ktoré dopláca naše zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Bez klimatizácie si v letných horúčavách nevieme predstaviť cestovanie ani dni strávené v zamestnaní. Prečítajte si, ako správe používať klimatizáciu tak, aby nášmu telu nespôsobovala teplotné šoky. Zdravotné účinky klimatizácie zhodnotil hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Moderné klimatizačné zariadenia dokážu upraviť klímu prostredia tak, aby bola pre organizmus zdravá, uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR. Dokážu vzduch nielen zvlhčovať, ale aj čistiť. Háčik je však v tom, že každý môže na zmenu teplôt reagovať inak.

Skúste to ekonomickejšie: Ako zostať v pohode bez toho, aby ste museli klimatizáciu pustiť naplno

„Ľudia, ktorí pracujú v klimatizovaných budovách, trpia 2,5-krát častejšie chorobami respiračného traktu v porovnaní s tými, ktorí sa zdržiavajú v prirodzene vetraných budovách,“ ozrejmil Rovný. Reakcie tela sú však individuálne, závisia od celkovej odolnosti organizmu a imunity človeka.

Najčastejšími príznakmi, že telu nastavenie klimatizácie nevyhovuje, sú bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie, oslabenie organizmu či porucha imunity. Možno hovoriť aj o únave či malátnosti pri dlhodobejšom používaní klimatizácie. Pri nastavovaní klimatizácie by sme mali dbať aj na to, aby vzduch nefúkal do tváre, čo má za následok vysušovanie kože, očí, zápaly očí, uší a nosných dutín.

Klimatizácia a deti

Problémy s termoreguláciou tela zvyknú mať najmä starší ľudia a deti. Organizmus sa snaží pri prechodoch do teplotne odlišného prostredia prispôsobiť pomocou vysokého výkonu termoregulačných mechanizmov. Ak tieto zmeny trvajú dlhšiu dobu a ak sú veľmi časté, organizmus sa zbytočne vysiľuje. Najhoršie je, že negatívne účinky sa neprejavia hneď na zdraví, ale až po dlhšom čase. To tiež závisí od vnímavosti jedinca, od odolnosti jeho imunitného systému,“ vysvetľuje odborník. Z vyššie uvedených dôvodov by deti nemali byť často vystavované klimatizovaným priestorom. Organizmus dieťaťa sa vyvíja a je oveľa citlivejší na teplotné zmeny.

Najlacnejšia klimatizácia na svete: VIDEO Jednoduchý vynález, ktorý zatočí s teplotami

Aby nám klimatizácia neškodila, ale naopak, bola na osoh, musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia,“ radí Rovný. To je cesta, ako predísť teplotnému šoku. Kým vyjdeme z klimatizovanej miestnosti von, mali by sme ešte chvíľu zotrvať v neklimatizovanom priestore, aby sa organizmus aklimatizoval. „Šok po opustení budovy zmiernime aj tak, že sa pred odchodom von napijeme, nie príliš chladného nápoja, najlepšie nechladenej minerálky. Znova však treba zdôrazniť, že osoby zdravé, s pravidelným pohybovým režimom a otužilé, sa dokážu rýchlejšie adaptovať, než osoby oslabené, chronicky choré,“ mieni expert.

Aby klimatizácia fungovala tak, ako potrebujeme, nemali by sme zabúdať na jej pravidelné čistenie. To je úkon, na ktorý mnohí z nás zabúdajú. „Klimatizačnú jednotku treba pravidelne kontrolovať a starať sa o pravidelné čistenie a výmenu filtrov (na základe pokynov výrobcov). Všeobecne možno povedať, že filtre je potrebné vymeniť vtedy, keď filter vzduch znečisťuje namiesto toho, aby ho čistil, čo je potrebné kontrolovať zmyslami a rôznymi meraniami (biologickými, chemickými). V mestách, kde je znečistenie vonkajšieho ovzdušia väčšie, by sa mali filtre meniť minimálne dvakrát ročne,“ dodal Rovný.

Hygienik o správnom používaní
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Klimatizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu