Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

NATO odsúdilo skúšky balistických rakiet v KĽDR: Je to správanie provokatívne a nebezpečné

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: TASR / AP)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil najnovšie skúšky balistických rakiet, ktoré dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Stoltenberga je pretrvávajúce provokatívne správanie KĽDR nesmierne znepokojujúce a ohrozuje medzinárodnú bezpečnosť. "Ide o ďalšiu zo série skúšok rakiet, ktoré predstavujú jednoznačné a priame porušenie viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," uvádza sa vo vyhlásení generálneho tajomníka NATO.

Stoltenberg zároveň vyzval Pchjongjang, aby "overiteľným a nezvratným spôsobom okamžite ukončil všetky svoje jadrové a raketové aktivity, znovu sa zapojil do viacstranných rozhovorov a vyvaroval sa ďalších provokácií".

Severná Kórea uskutočnila dnes skúšku dvoch balistických rakiet, pričom jedna vybuchla bezprostredne po štarte. KĽDR uskutočnila testy aj 19. júla. Odpálila tri balistické rakety - dve typu Scud a jednu typu Rodong-1. Rakety boli odpálené z provincie Severný Hamgjong, pričom prekonali vzdialenosť 500-600 kilometrov a pravdepodobne dopadli do Japonského mora.

Viac o téme: NATOJens StoltenbergBalistické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu