Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko nevylučuje veľkú vojnu, Ukrajina je strategický nepriateľ: Armáda formuje nové divízie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský denník Gazeta Wyborcza pred dvomi dňami zverejnil článok, v ktorom na základe údajov z ruských zdrojov informoval o reorganizácii Putinovej armády na západných hraniciach s Ukrajinou. Práve tu a v južnom okruhu by sa mali koncentrovať štyri nové divízie plus deväť brigád, ktoré by zahŕňali 200-tisíc vojakov a ťažkú techniku aj s letectvom.

Záhadná smrť "najhoršieho zradcu" Ruska: Špehoval pre USA, Putin mu predpovedal zlý koniec!

Podľa poľského denníka ruský minister obrany Sergej Šojgu minulú stredu hovoril o posilnení na hraniciach so svojím západným susedom "v súvislosti s rastúcou hrozbou zo strany NATO a Ukrajiny". Armáda preto sformovala štyri nové divízie a deväť brigád. Dve brigády sú vybavené raketami Iskander. Pobrežná obrana bola posilnená raketometmi Bastion či protiraketovou batériou S-400 Triumf. Celkovo jednotky v tomto okruhu za posledné dva roky dostali asi 4000 najnovších bojových strojov, lietadiel a raketometov.

Vojenský expert Viktor Murachowski poznamenal, že Šojgu zavádza verejnosť, ak hovorí o štyroch nových divíziách v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Nové môžu byť len dve, zvyšné dve sú bývalé vzdušné divízie, ktoré skončili na leteckých základniach v dôsledku reforiem realizovaných v armáde po roku 2008 a teraz sa im má vrátiť ich pôvodný status.

Rusko nevylučuje veľkú vojnu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

O tom, ako Moskva buduje svoj "ukrajinský front," písal nedávno v ruskom denníku "Vedomosti" moskovský vojenský expert z Centra pre analýzu stratégií a technológií Ruslan Puchov. Podľa neho na hranici s Ukrajinou, kde ešte pred tromi rokmi, neboli žiadne vojská, ruská strana vytvorí tri hlavné skupiny, ktoré sú schopné rýchleho prechodu na sever v smere na Kyjev.

V rozhovore pre Gazeta Wyborcza poukázal na to, že mobilizácia ozbrojených síl Ruska na hraniciach s Ukrajinou, je neporovnateľne väčšia ako v blízkosti pobaltských štátov a Poľska. Kaliningradská oblasť stále nie je vyzbrojená modernými raketami Iskander a tamojšia brigáda je pravdepodobne jediná, ktorá ma ešte starú výzbroj.

V piatok ruský nezávislý vojenský týždenník, ktorý ministerstvo obrany odporučilo odoberať všetkým svojim jednotkám, otvorene napísal: "Rusko nevylučuje veľkú vojnu. Ukrajina je naším strategickým protivníkom." To je vraj dôvod, prečo Moskva musí na hranici udržiavať silnú a stále pripravenú armádu.

Rusko nevylučuje veľkú vojnu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rusko posilňuje svoju silu aj na Stredozápade, v blízkosti bieloruskej hranice a aj napriek kríze zvyšuje svoje vojenské výdavky. Podľa denníka RBK Moskva nedávno predložila OSN správu o rozpočte na obranu: výdavky na ozbrojené sily sa v uplynulom roku zvýšili o 48 percent a predstavovali 2,9 bilióna rubľov. Moskovský Gajdarov inštitút pre hospodársku politiku však odhaduje, že skutočné výdavky dosiahli 4.28 biliónov alebo 5,5 percenta HDP (v Spojených štátoch to je 3,8 percenta, v Nemecku 1,25 percent HDP).

Ako je na tom Ukrajina?

V roku 2016 sa ukrajinskí vojaci zúčastnili na 10 medzinárodných cvičeniach. Na konci júla sa v okruhu Odessa uskutočnili ukrajinsko-americké manévre "Sea Breeze 2016".

USA a ďalšie západné krajiny sa nedohodli na dodávkach zbraní, ale podporili ukrajinskú armádu vojenskou technikou, ako sú drony, komunikačné systémy, radary, lokalizátory a podobne.

Pozemná hranica s Ruskom má 1974 km, z toho 500 km je pod kontrolou separatistov. Od roku 2014 Ukrajina realizuje projekt "Múr", ktorý zahŕňa výstavbu opevnenia na hraniciach. Doteraz uskutočnili 10,5 percenta prác a definitívny koniec je naplánovaný na rok 2020.

Počas vlády Viktora Janukovyča prišilo k výraznému oslabeniu ukrajinskej armády. V marci roku 2014 mala armáda 126-tisíc vojakov a plánovalo sa ďalšie zníženie na 70-tisíc vojakov z povolania. Anexia Krymu a vojna v Donbase prinútili Ukrajinu k rýchlemu rozvoju ozbrojených síl. V počiatočnej fáze sa opierala o tzv. dobrovoľné prápory, ktoré boli časom začlenené do armády a národnej gardy.

V súčasnosti má ukrajinská armáda okolo 280-tisíc vojakov (zmobilizovaných aj profesionálov). Vojak z povolania zarobí v prepočte cca 255 eur, ak slúži mimo nepriateľskú zónu, v jej bezprostrednej blízkosti 410 eur. Len v júli bolo pri prestrelkách zabitých niekoľko desiatok vojakov a niekoľko sto zranených.

Ukrajinská armáda je vo fáze prezbrojovania, vyplýva to zo správy Military Balance 2016. V minulosti bol zbrojársky priemysel podfinancovaný a zameraný na zmluvy so zahraničnými trhmi. Tento rok armáda dostala 646 nových alebo modernizovaných jednotiek vojenskej techniky. Avšak, ako zdôrazňujú vojaci z frontovej línie, stále to nestačí. Ešte stále majú totiž k dispozícii sovietske zbrane, ktoré majú viac rokov, ako oni sami.

Viac o téme: ArmádaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu