Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nočná mora sa zmenila na realitu: Toto sú ŠTYRI VECI, ktoré sú po Brexite drahšie

Demonštrácia proti Brexitu Zobraziť galériu (5)
Demonštrácia proti Brexitu (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Zástancovia Brexitu verejnosť pred hlasovaním uisťovali, že britská ekonomika odchodom krajiny z Európskej únie vôbec neutrpí a akékoľvek obavy v tomto smere sú zbytočné. No už pár týždňov po tom sa ukázalo, že až také ružové to nebude a ceny niektorých výrobkov už išli hore.

Tvrdenie o tom, že po Brexite sa nič nezmení a cenová hladina zostane rovnaká, bola gigantická lož. Libra ešte v deň hlasovania klesla na historické 31-ročné minimum a voči doláru tak oslabila až o 13 percent. Fakt, že britská mena je momentálne menej stabilná než bitcoin, má drastický dopad na ceny najrôznejších produktov od mobilných telefónov až po legendárny pokrm. 

Briti dostali facku, vláda povedala miliónovej petícii rázne NIE: Žiadne nové referendum nebude

"Fish and chips"

Výsledkom klesajúcej libry je drahší dovoz tovaru, vrátane rýb, ktoré sú hlavnou súčasťou obľúbeného britského pokrmu "fish and chips". Ročne sa ho v približne 10 500 prevádzkach po celej krajine predá viac ako 380 miliónov. Veľké obchodné siete ako Tesco alebo Asda majú na dovoz uzavreté dlhoročné kontrakty, takže sú pred zdražovaním importu ako-tak chránení. Horšie sú už na tom ale menší obchodníci, ktorí sa zvyšovaniu cien zrejme nevyhnú. 

Nočná mora sa zmenila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Benzín

Cena benzínu od Brexitu podľa Asociácie malopredajcov benzínu už vzrástla. Na svetovom trhu sa hodnota benzínu vyjadruje v dolároch, z čoho vyplýva, že za slabšiu libru ho automaticky kúpite menej. Jeho cena na pumpách stúpla zhruba o jednu pencu na liter, napriek tomu, že globálne ceny tejto pohonnej hmoty pokračujú v poklese. Počas leta cena benzínu v Británii podľa odhadov stúpne o štyri až päť pencí na liter. 

Tankovanie paliva
Zobraziť galériu (5)

Telefóny a laptopy

Americká spoločnosť Dell a čínsky výrobca smartfónov OnePlus hneď po Brexite zdvihli ceny za svoje produkty. V prípade Dellu ide o desaťpercentné navýšenie cien pre britský trh, čínsky gigant zas napríklad zvýšil cenu za svoju vlajkovú loď OnePlus 3 z 309 na 329 libier. "Naše komponenty sú oceňované v dolároch, takže bohužiaľ posilnenie amerického dolára voči libre šterlingov a iným menám v regióne EMEA (Európa, Stredný Východ a Afrika, pozn. red.) v dôsledku Brexitu bude mať priamy dopad na ceny, za ktoré predávame svoje produkty britským zákazníkom a partnerom," uviedol hovorca Dellu. 

Nočná mora sa zmenila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dovolenky

Ceny dovoleniek v Európe po rozhodnutí Británie o vystúpení z EÚ razom vyskočili hore. Briti tak budú cestovať a dovolenkovať za drahšie. Rádovo za dvojtýždenný pobyt niekde pri mori ide o desiatky, v niektorých destináciách dokonca až o stovky eur viac. 

Nočná mora sa zmenila
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: LibraBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu