Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Útok na vojenskú základňu v Afrike: Zahynulo najmenej 17 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BARNAKO - Najmenej 17 vojakov zahynulo a 30 utrpelo zranenia pri útoku na vojenskú základňu v Mali. Informovala o tom v noci nadnes stanica BBC s odvolaním sa na miestne vládne a bezpečnostné zdroje.

Ťažko ozbrojení útočníci obsadili základňu v meste Nampala ležiacom v centrálnej časti krajiny a niekoľko jej častí podpálili. K zodpovednosti za útok sa prihlásili dve rozličné skupiny. Malijský prezident Ibrahim Boubacar Keita zvolal v dôsledku incidentu bezpečnostnú schôdzu s premiérom, ministrom obrany a veliteľmi ozbrojených síl.

V Mali pôsobí množstvo ozbrojených skupín angažujúcich sa v etnických a džihádistických otázkach. Nedávno sformovaná skupina vyhlásila, že na základňu zaútočila v reakcii na útoky malijskej armády na príslušníkov etnických Fulbov. Islamistická skupina Ansar Dine sa takisto prihlásila k zodpovednosti.

Minulý rok tri rôzne džihádistické skupiny vyhlásili, že stoja za útokom na hotel v malijskom hlavnom meste Bamako. Na žiadosť tamojšej vlády v roku 2013 intervenovala v Mali francúzska armáda, v krajine sú prítomné aj mierové sily OSN.

Viac o téme: Vojaciútok AfrikaMali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu