Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bizarné drevenice na streche paneláku v Košiciach: FOTO Svetový unikát odstránili

Unikátne drevenice odstránili Zobraziť galériu (8)
Unikátne drevenice odstránili (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Drevenice na košickom paneláku sú už minulosťou. Po necelých troch rokoch ich zo strechy v stredu (4.5.) demolovali. Budú premiestnené do dediny Poltár na stredné Slovensko.

Tak ako ich inštalácia v septembri 2013, bola atraktívnym divadlom pre prizerajúcich sa ľudí, i ich demontáž pútala veľkú pozornosť. O ich odstránení rozhodli samotní obyvatelia v hlasovaní. Pri demontáži bol prítomný aj autor diela Tomáš Džadoň, ktorý ešte pred časom na margo hlasovania povedal:  „Nie som sklamaný, len prekvapený. Ale aj o tom je demokracia a ja hlasovanie rešpektujem. Mrzí ma len, že i keď na dielo boli samé pozitívne reakcie, najmä zo strany zahraničných návštevníkov, mnohí sa rozhodovali na základe toho, čo povedia susedia. I tak však všetkým obyvateľom paneláku ďakujem, že Pamätník ľudovej architektúry mohol byť realizovaný.“

Unikátne drevenice odstránili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Drevené stodoly postavili v septembri 2013 v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013. Pamätník sa skladal z troch zrubových stodôl, ktoré dokopy vážili 42 ton. Boli z dedín Párnica a Liptovská Teplička a Tomáš Džadoň ich umiestnil na strechu 13. poschodového paneláku. Pred rokom začali byť drevenice nasvecované a tak sa stali ešte viac atraktívnymi.

Unikátne drevenice odstránili
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Myšlienka vytvoriť pamätník určitej spoločenskej, politickej a kultúrnej zmene siaha do roku 2006, nápad umiestniť pamätník do Košíc prišiel v roku 2008, kedy Košice získali titul Európske hlavné mesto kultúry. Umiestnenie originálnych stodôl na strechu svojho paneláku hlasovaním odsúhlasili obyvatelia bytového domu na sídlisku Dargovských hrdinov. Ich súhlas bol dôležitou súčasťou celého umeleckého projektu . Celý projekt stál okolo 48 tisíc eur, grant z ministerstva kultúry  vo výške 38 500 eur pokrýva asi 80 percent nákladov.

Viac o téme: KošiceEHMKDrevenice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu