Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Polícia v Košiciach vyšetruje poškodený pamätník: Podozrivému dôchodcovi hrozí až osem rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Pamätník padlých vojakov osloboditeľov v Košiciach mal podľa polície poškodiť dôchodca. V prípade dokázania viny mu hrozí až osemročné väzenie. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó.

"Košickí policajti intenzívne pracovali na objasnení poškodenia kultúrnej pamiatky, ku ktorej došlo v auguste tohto roka na košickom Námestí osloboditeľov. Neznámy páchateľ tam v nočných hodinách poškodil Pamätník padlých vojakov, ktorý je zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok. Osekal z neho dvadsaťjeden symbolov prekríženého kosáka s kladivom a štyri hviezdy, ktoré boli na pamätníku prilepené. Košickej spoločnosti spôsobil škodu približne 600 eur," priblížil Szabó.

Policajtom sa podarilo vypátrať muža podozrivého zo spáchania tohto skutku. "Vyšetrovateľ Policajného zboru obvinil zo zločinu poškodzovania cudzej veci 63-ročného dôchodcu Petra K. z Košíc. Obvinenému v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov," dodal krajský policajný hovorca.

Poškodenie pamätníka odsúdilo i Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike a odoslalo oficiálnu nótu na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Podľa veľvyslanectva, slovenská vláda vo svojej odpovedi vyjadrila hlboké poľutovanie nad týmto činom a prisľúbila voči vinníkom prísne zakročiť. Aj košický magistrát vyjadril vážne znepokojenie nad týmto činom. Pamätník je venovaný pamiatke sovietskych vojakov a je národnou kultúrnou pamiatkou.

Viac o téme: PamätníkVyšetrovanieKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu