Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Košice mal poctiť svojou návštevou Gorbačov: Zmena plánu, v najbližšej dobe nepríde

Exprezident SR Rudolf Schuster Zobraziť galériu (4)
Exprezident SR Rudolf Schuster (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Až dve ocenenia čakajú na bývalého prezidenta Sovietskeho zväzu, Michaila Sergejeviča Gorbačova. Titul čestný občan mesta Košíc a Univerzita P.J. Šafárika mu udelí čestný titul doctor honoris causa. Kvôli zdravotným problémom však v najbližšej dobe, do Košíc nepriletí.

M. Gorbačov sa stal čestným občanom mesta Košíc a tento titul mu odsúhlasili poslanci Mestského zastupiteľstva na návrh exprezidenta SR Rudolfa Schustera: „Michail Gorbačov významne prispel k svetovému mieru a k demokracii. V roku 1990 mu udelili Nobelovú cenu mieru. Gorbačov je spojený s Košicami cez svojho otca, ktorý bojoval pri Košiciach a bol tu v roku 1944 zranený. Jeho vzťah ku Košiciam je veľmi silný. Už pred 2 rokmi tu mal prísť, keď som ho pozval na oslavu svojej osemdesiatky. Kvôli zdravotným problémom však prísť nemohol. Gorbačov je taká silná a medzinárodne uznávaná svetová osobnosť, že mnoho miest na svete by bolo šťastných, aby prijal takú poctu. Možno poslednú v svojom živote. Je už síce starý, chodí o paličke, ale v hlave to má úplne v poriadku,“ dodal Schuster.

Košice mal poctiť svojou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Možno poletia do Moskvy

Čestné občianstvo si mal Gorbačov prísť osobne prevziať v najbližších týždňoch. Ale kvôli zhoršenému zdravotnému stavu, mu lietanie lekári zakázali. „Má problémy s tlakom, aj nadváhu a tak zatiaľ je cesta odložená. Je to škoda, lebo do Košíc sa tešil a ja som mal preňho pripravený program – návštevu Medzeva aj  s ukutím rýľa,“ netajil smútok R. Schuster, ktorý pred dvoma mesiacmi bol hosťom na Gorbačovovej oslave 85 narodenín. Ak sa zdravotný stav Gorbačova nezlepší, pripúšťa Schuster aj náhradný plán. „V krajnom prípade mu pôjdeme ocenenie odovzdať osobne do Mosky,“ povedal nám. 

Viac o téme: KošiceRudolf SchusterMichail Sergejevič Gorbačov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu