Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Základná škola má na dvore slovenský unikát: Analematické hodiny na FOTO

Analematické hodiny
Analematické hodiny (Zdroj: TASR)

DOLNÝ KUBÍN - Základná škola Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne je už šesť rokov zapojená do medzinárodného programu Zelená škola. Najnovšie v rámci neho pribudli v školskej záhrade slnečné analematické hodiny, ktorými sa škola môže pýšiť ako jediná na Slovensku.

Analematické hodiny zostrojili pedagógovia v spolupráci so žiakmi v máji tohto roka. Ukazovateľom času je priamo tieň postavy. „Ak si chcete odčítať správny čas podľa Slnka, postavte sa na dosku s vyznačenými mesiacmi a váš tieň ukáže na ciferníku presný čas. A Slnko neklame, ukazuje presne v každom ročnom období,“ vysvetlila riaditeľka školy Magdaléna Kubisová. Ako ďalej uviedla, svojpomocne zostrojili aj solárnu sušičku, v ktorej sušia ovocie či zeleninu.

„Hneď vedľa sušičky máme solárnu pec, ktorá funguje podobne ako lupa. Antikorové štvorce upriamujú slnečné lúče do jedného bodu v strede skrinky. Táto energia je taká veľká, že dokáže uvariť aj vajce,“ doplnila.

Využitie solárnej energie

Hlavným cieľom projektu je podľa nej ukázať nielen žiakom, ale aj širšej verejnosti spôsoby jednoduchého, lacného a šetrného spracovania potravín. „Zamerali sme sa najmä na solárnu energiu, pretože o jej jednoduchom využití je len málo poznatkov a platí všeobecný predpoklad, že je to drahé a málo funkčné. Už v priebehu práce a tiež pri prezentácii výsledkov sme museli odpovedať na veľké množstvo otázok, ktoré kládli nielen žiaci, ale aj naši kolegovia či rodičia. A tak sú vytvorené modely nielen funkčné, ale spĺňajú aj motivačnú, vzdelávaciu a reklamnú funkciu. Žiaci sa postupne stali zdrojom informácií pre svoje okolie. Plníme tak jeden z cieľov našej školy, a to učiť pre život a cez deti pôsobiť aj na rodičov,“ skonštatovala riaditeľka školy.

Počas trvania programu vybudovali v areáli školy náučný chodník s rozličnými ihličnatými a listnatými drevinami, vyvýšené zeleninové aj bylinkové záhony, kvetinové hriadky, ovocný sad, v ktorom má každá trieda svoj strom, o ktorý sa stará. Záujem detí priťahuje hotel pre hmyz, kamenná stavba pre jašterice, ale aj kompostoviská či akvárium. „Pribudli dve nové triedy v záhrade, kde sa žiaci učia o prírode priamo v prírode. Súčasťou areálu je aj jazierko a prírodná nádrž, v ktorej pozorujeme život vo vodnom biotope,“ opísala Kubisová.

Žiaci pomocou zabudovanej 6000-litrovej nádrže zbierajú dažďovú vodu a postupne vytvárajú dažďové záhrady. V novovytvorených dielňach a s využitím nových pomôcok vytvárajú aj meteostanicu, ktorej súčasťou je anemometer, zrážkomer, vlhkomer, teplomer a ukazovateľ smeru vetra. Na vyučovaní sa tiež žiaci učili pripravovať si mydlá, balzamy na pery či krémy z prírodných surovín.

analematické hodiny

Viac o téme: Dolný KubínAnalematické hodinyZŠ Petra Škrabáka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu