Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Austrália prekazila teroristický útok: Zabijakom mal byť iba 16-ročný mladík

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Austrálska polícia dnes obvinila 16-ročného mladíka z prípravy teroristického útoku. Údajne svoj čin plánoval v súvislosti s dnešným štátnym sviatkom Austrálskych a novozélandských ozbrojených síl (ANZAC). Krajina si v ten deň pripomína 60.000 austrálskych a 18.000 novozélandských padlých na území dnešného Turecka v prvej svetovej vojne.

Mladíka zatkli v nedeľu na západnom predmestí Sydney. Policajný zdroj z Nového Južného Walesu povedal novinárom, že mladý muž plánoval zaútočiť v dnešný deň. "Zmarili sme riziko plynúce z tejto konkrétnej hrozby," dodal. Zadržaný dnes predstúpil pred súd pre deti a mladistvých. Zo súdnych dokumentov vyplýva, že bol obvinený z pokusu získať pušku, aby mohol uskutočniť útok, oznámila stanica ABC.

Deň ANZAC-u pripomína vylodenie austrálskych a novozélandských vojakov v Gallipoli v roku 1915. Došlo tam k jednej z najznámejších bitiek prvej svetovej vojny. Austrálsky zväzový štát Nový Južný Wales po zatknutí mladíka posilnil bezpečnosť na dnešných spomienkových akciách. Bezpečnosť posilnili podobne aj vlani, keď v Melbourne obvinili troch tínedžerov, že počas spomienkových aktov a pochodov vojenských veteránov plánovali teroristický čin.

Viac o téme: Austrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu