Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ďalšie odhalenie v kauze Panama Papers na Slovensku: Spomína sa Penta aj Kočner!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V zoznamoch Panama Papers sa spomínajú mená ľudí blízkych finančnej skupiny Penta. Spojitosť finančníkov s Panama Papers dokazuje aj prepojenie výrobných hál s firmou Mossack Fonseca. Akú úlohu v tomto prepojení hrajú finanční žraloci z Penty?

Panamskí právnici z kauzy Panama Papers spravujú niekoľko nehnuteľností na Slovensku, informuje denník Sme. Ide o priemyselné parky v Piešťanoch. Pre koho ich tu spravujú? Nie je známe, kto sa v skutočnosti skrýva za firmami v daňových rajoch.

Výrobné haly v Piešťanoch ovládajú z Panamy

V kúpeľnom meste na západe Slovenska vlastní priemyselné parky seychelská firma Tuscaro Invest od roku 2012. Riaditeľkou je Christina Cornelia van den Berg z ostrova Maurícius. Riaditeľku panamská firma Mossack Fonseca využíva ako nastrčenú riaditeľku vo viacerých firmách. Predchádzajúci vlastník parkov neplatil firme Tuscaro dlhy, tak sa dohodli, že namiesto nich získa budovy. V piešťanskej hale pôsobí firma s robotikou a automatizáciou od roku 2009.

Sídlo Penty v bratislavskej Petržalke
Zobraziť galériu (3)
Sídlo Penty v bratislavskej Petržalke

V zozname sú ľudia z Penty

Kto je skutočným majiteľom seychelskej spoločnosti Tuscaro? Pozná ho banka patriaca finančnej skupine Penta, píšu noviny a pripomínajú, že v roku 2012 si táto firma zobrala úver za 700 tisíc eur. Meno však prezradiť nemôžu z dôvodu bankového tajomstva. Za úver ručia práve halami v Piešťanoch. Úver išiel cez slovenskú pobočku.

Penta sa v Panama Papers spomína viackrát, tvrdí česká investigatívna novinárka Pavla Holcová. „V zoznamoch sú ľudia z okolia Penty,“ povedala televízii Markíza. Finančná skupina sa ohradzuje voči nekalej činnosti spomínanej v Panama Papers.

Žena blízka Mariánovi Kočnerovi

Spoločnosť Tuscaro je navyše blízka Jane Šlachtovej, známej Mariána Kočnera. Piešťanské firmy sú založené v prospech ďalšieho veriteľa, britskej schránkovej firmy Exton Systems Ltd. Tá vlastní u nás firmu Reunion Investment. V nej je Šlachtová konateľkou. Slovenskej pobočke Tuscara šéfuje Ľudovít Bölcs. V rokoch 2008 až 2010 bol konateľom firmy Glance House a jej spolumajiteľkou bola Šlachtová.

Marián Kočner
Zobraziť galériu (3)
Marián Kočner  (Zdroj: SITA)

„Podľa spoločnosti ABB, ktorá má v piešťanských halách svoj závod, si nehnuteľnosť pôvodne prenajali od firmy AS Asset, ktorú vtedy vlastnila britská firma CDI, ktorej konateľkou je Jana Šlachtová,“ píše Sme. Firma AS Asset sa po zániku včlenila do firmy Reunion.

Privatbanka dostala v roku 2012 pokutu 55 tisíc eur. Marián Kočner si z maltskej banky previedol tri milióny eur na svoj účet v Privatbanke, pripomínajú noviny s tým, že slovenská banka o tom neinformovala finančnú políciu. Neobvyklú finančnú operáciu mala banka zo zákona nahlásiť polícia a neurobila tak. Privatbanka pokutu zaplatila, no bráni sa súdnou cestou.

Topkám sa podarilo zistiť, že Kočnera s Pentou spája Kočnerov zať Christian Ellul. Manžel jeho dcéry Karolíny je totiž od roku 2010 konateľom v spoločnosti Fortunawin, ktorá prevádzkuje online stávkovanie. Tá je členom skupiny Fortuna Entertainment, ktorej väčšinovým vlatníkom je práve Penta Investments.

Vlastník bytu v Bratislave zo Seychel

Ďalšia spojitosť Slovenska s Panama Papers je v súvislosti s bratislavským bytom pri Slovenskom rozhlase. Vlastní ho firma Accom Group z seychelských kancelárií Mossack Fonseca. Byt kúpila v roku 2014. Kto tam býva, zatiaľ nie je stále jasné.

Reakcia Penty (aktualizované 14:39)

Investičná skupina Penta vylučuje akúkoľvek spojitosť kauzy Panama Papers s jej aktivitami, spoločnosťami či predstaviteľmi. Vlastnícka, investičná a manažérska štruktúra Penty je verejne dostupná na webových stránkach pentainvestments.com. Z nej vyplýva, že Penta, jej dcérske a manažérske spoločnosti a majitelia pre svoje podnikanie využívajú výhradne nasledovné jurisdikcie: Slovensko, Česká republika, Poľsko, Nemecko, Holandsko, Cyprus a Jersey.

Okrem týchto jurisdikcií nemá Penta a ani jej dcérskej, či manažérske firmy žiadne investičné, manažérske či iné vlastnícke schémy v Paname, a ani v iných karibských či podobných exotických destináciách. Zároveň Penta a jej predstavitelia nikdy nevyužívali služby panamskej spoločnosti Mossack Fonseca.

Privatbanka je dcérskou spoločnosťou Penty, pričom spravuje účty tisícov svojich klientov. Podnikateľské aktivity týchto klientov nie je možné stotožňovať s aktivitami Privatbanky, či Penty. Rovnaký princíp sa vzťahuje aj na desiatky bývalých zamestnancov, či manažérov, ktorí v minulosti pre Pentu pracovali, pričom po odchode zo štruktúr Penty, majú svoje vlastné podnikateľské aktivity.

Investičná skupina Penta chce vyjadriť presvedčenie, že väčšina predovšetkým ekonomických novinárov a titulov, vie tieto skutočnosti kvalifikovane vnímať, rozlišovať a v neposlednom rade aj zohľadňovať pri informovaní verejnosti.

Viac o téme: BiznisPentaPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu