Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Potravinový megaškandál otriasa svetom: Miliardový krimi priemysel, možno ste TOTO jedli aj vy

olivy boli na zlepšenie ich farby prifarbované síranom meďnatým Zobraziť galériu (10)
olivy boli na zlepšenie ich farby prifarbované síranom meďnatým (Zdroj: Foto: Europol )

BRATISLAVA - Z výsledkov, ktoré priniesol Europol, mrazí. Policajt, colníci a úradníci pracovali niekoľko mesiacov na odhaľovaní falzifikátov a podvodov s potravinymi, ktoré sa dejú v potravinárskom priemysle po celom svete. Neuveriteľné množstvo ton zhabaného a zadržaného tovaru šokuje.

Viac ako 10 tisíc ton potravín a jeden milión litrov nebezpečnách nápojov zhabali kompetentní pri operáciách naprieč 57 krajinami sveta. Projekt riadili Interpol a Europol ako koordinovanú iniciatívu pre ochranu verejného zdravia a bezpečnosti. Správu o výsledku zverejnili na svojej internetovej stránke europol.europa.eu.

Desivé zistenia v jednotlivých krajinách

Akcia s krycím názvom Opson V odhalila v Chartúme v hlavnom meste Sudánu takmer deväť ton falšovaného cukru, ktorý bol kontaminovaný hnojivom. Talianski dôstojníci zadržali viac ako 85 ton olív, ktoré boli "prifarbené" síranom meďnatým. Ten použili na zlepšenie ich farby.

Maďarskí úradníci objavili viac ako dve tony kačacieho mäsa, ktoré bolo určené na predaj ako husacia pečeň
Zobraziť galériu (10)
Maďarskí úradníci objavili viac ako dve tony kačacieho mäsa, ktoré bolo určené na predaj ako husacia pečeň  (Zdroj: Foto: Europol )

Do komplexnej akcie sa zapojili policajti, colníci a partneri zo súkromného sektora. Kontroly vykonali v obchodoch, na trhoch, letiskách, prístavoch a v priemyselných areáloch v období od novembra 2015 do februára 2016. Polícia už uskutočnila rad zatýkaní po celom svete a vyšetrovanie stále pokračuje. Cieľom operácie je identifikovať a narušiť sieť organizovaného zločinu, ktorá stojí za obchodovaním s falšovaným tovarom.   

V Grécku policajti objavili tri ilegálne továrne na výrobu falošného alkoholu. Polícia zabavila vybavenie používané vo výrobnom procese, vrátane etikiet, uzávier a prázdnych fliaš. Okrem toho aj viac než 7400 fliaš falšovaného alkoholu a falzifikátov etikiet.

Policajti objavili v Grécku tri nezákonné výrobne liehovín. V skladoch našli a zhabali všetko vybavenie, ktoré sa používa na výrobu falošných fliaš
Zobraziť galériu (10)
Policajti objavili v Grécku tri nezákonné výrobne liehovín. V skladoch našli a zhabali všetko vybavenie, ktoré sa používa na výrobu falošných fliaš  (Zdroj: Foto: Europol )

Vo Veľkej Británii úrady odhalili takmer 10 tisíc litrov falošného alkoholu, vrátane vína, whisky a vodky. V Burundi zhabali viac ako 36 tisíc litrov takého alkoholu. Okrem toho aj deväť pušiek Kalašnikov a muníciu spolu s tromi granátmi.

Polícia v Thajsku zadržala štyri tony nelegálne dovezeného mäsa z Indie. Zničila viac ako 30 ton nelegálneho hovädzieho a byvolieho mäsa, ktoré bolo nevhodné pre ľudskú spotrebu, no aj napriek tomu bolo určené na predaj v supermarketoch.

Colníci na letisku Zaventem v Belgicku objavil niekoľko kíl opičieho mäsa a vo Francúzsku úradníci chytil a zničil 11 kíl kobyliek a 20 kíl húseníc.

Colníci na letisku Zaventem v Belgicku zhabali niekoľko kíl opičieho mäsa
Zobraziť galériu (10)
Colníci na letisku Zaventem v Belgicku zhabali niekoľko kíl opičieho mäsa  (Zdroj: Foto: Europol )

Produkty na chudnutie

Polícia v Južnej Kórei zatkla muža, ktorý pašoval potravinové doplnky. Predávali sa online ako prírodný produkt na chudnutie, ale v skutočnosti obsahovali nebezpečné látky. Odhaduje sa, že v priebehu 10 mesiacov takto zarobil 170 tisíc dolárov (takmer 149 tisíc eur).

V Austrálii pri testovaní medu odhalili, že pri 450 kg išlo o zmiešaný alebo sfalšovaný med. Zásielky arašidov boli prebalené a znovu označené ako píniové oriešky, ktoré predstavujú významnú hrozbu pre alergikov.

Talianski policajti zhabali viac ako 85 ton olív, ktoré boli prifarbované síranom meďnatým na zlepšenie ich farby
Zobraziť galériu (10)
Talianski policajti zhabali viac ako 85 ton olív, ktoré boli prifarbované síranom meďnatým na zlepšenie ich farby  (Zdroj: Foto: Europol )

Multimiliardový krimi priemysel

"Rastúce ceny potravín a globálna povaha potravinového reťazca ponúkajú príležitosť pre zločincov, aby predávali falzifikáty a nevyhovujúce potraviny v multimiliardovom krimi priemysle, ktoré môžu predstavovať vážne zdravotné riziko pre nič netušiacich zákazníkov. Zložitosť a rozsah tohto podvodu znamená, že spolupráca musí byť cezhraničná s prístupom viacerých orgánov," povedal Chris Vansteenkiste Cluster, manažér tímu pre duševné vlastníctvo v Europole.

V Indonézii úradníci chytil 70 kíl kuracích čriev, ktoré boli konzervované vo formalíne. Ten je ako doplnok stravy zakázaný. Viac ako 310 tisíc nelegálnych potravinárskych výrobkov bolo objavených skrytých za hromadou tašiek v sklade na lodi z Malajzie.

Polícia v Bolívii objavili sklady s tisíckami konzerv sardiniek, ktoré mali falošné etikety známej peruánskej značky.  

Úradníci objavili ilegálny bitúnok
Zobraziť galériu (10)
Úradníci objavili ilegálny bitúnok  (Zdroj: Foto: Europol )

V Maďarsku, Taliansku, Litve a Rumunsku colné a policajné orgány objavili falšovanú čokoládu, cukrovinky a nealkoholické šumivé víno pre deti. Tovar bol určený na vývoz do západnej Afriky.

 V Zambii polícia objavila 1300 fliaš falošnej whisky v originálnom balení, ktoré boli predtým odcudzené zo skladu. Zabavených bolo aj viac ako 3200 kartónov práškových nápojov, kde bol upravený dátum spotreby.  

 

Viac o téme: PotravinyOtravaEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu