Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Interpol vyhlasuje pátranie: Na vražde ruského politika sa mal podieľať aj tento muž

Boris Nemcov
Boris Nemcov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Medzinárodná organizácia Interpol vyhlásila pátranie po 29-ročnom občanovi Ruskej federácie Ruslanovi Muchudinovovi, ktorý je poodzrivý z účasti na vražde ruského opozičného politika Borisa Nemcova.

Podľa informácií na webe Interpolu, Muchudinov je obvinený z vraždy a nepovoleného obchodovania so strelnými zbraňami. Nemcova zastrelili v centre Moskvy v noci na 28. februára 2015. V 90. rokoch Nemcov zastával rad vysokých funkcií v ruskej vláde, začiatkom 21. storočia však prešiel do tábora opozície. V posledných rokoch bol veľkým kritikom politiky súčasného prezidenta Vladimira Putina. 

Podľa agentúry TASS je predbežné vyšetrovanie Nemcovovej vraždy uzavreté a pitaim osobám podozrivýmz jej spáchania bolo predložené obvinenie. Pokračuje však vyšetrovanie vo veci objednávateľa trestného činu a jeho organizátorov. Za jedného z nich je považovaný aj Muchudinov. 
V súvislosti s prípadom je zadržaných päť osôb: predpokladaný vrah Zaur Dadajev, Chamzat Bachajev, ktorý spoločníkom poskytoval informácie a mal ich po zločine skryť, Temirlan Eskerchanov, ktorému sa kladie za vinu sledovanie Nemcovovho pohybu, ako aj bratia Anzor a Šadid Gubaševovci. 

Politickí spojenci Borisa Nemcova sú presvedčení, že jeho zavraždenie malo politické motívy: vraždu si buď niekto objednal, alebo atmosféra v Rusku, keď sú opozičníci vykresľovaní ako agenti Západu a zradcovia, mohla niekoho k zločinu vyprovokovať. 

Viac o téme: PátranieInterpolBoris NemcovRuslan Muchudinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu