Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ľudia v tom majú jasno: Za katastrofálny stav školstva sú zodpovední všetci, hlavne Smer

Takmer štvrtina respondentov uviedla, že najväčší diel zodpovednosti nesú vlády Roberta Fica Zobraziť galériu (3)
Takmer štvrtina respondentov uviedla, že najväčší diel zodpovednosti nesú vlády Roberta Fica (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za zlú situáciu v školstve sú zodpovedné všetky doterajšie vlády. Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý urobilo od 28. januára do 3. februára Európske analytické centrum (EAC). Prieskum robili na vzorke 1 043 respondentov starších ako 18 rokov. Prieskum ukázal, ako ľudia vnímajú aktuálnu situáciu v školstve a kto nesie za súčasný stav zodpovednosť. Respondentom analytické centrum dalo dve otázky: "Ako vnímate situáciu v školstve?" a "Ktorá vláda podľa vás nesie najväčšiu zodpovednosť za súčasný stav v slovenskom školstve?" Výsledky prieskumu poskytla analytička Európskeho analytického centra Kristína Šabíková.

Situáciu v školstve označilo v prieskume za zlú 55,7 percenta opýtaných, pričom za veľmi zlú ju považuje 17,9 percenta a za skôr zlú ako dobrú ju považuje 37,8 percenta respondentov. Naopak, ako dobrú vníma situáciu v školstve 32,8 percenta respondentov. Za veľmi dobrú ju označilo 3,8 percenta a skôr dobrú ako zlú 29 percent opýtaných. 

Za zlú situáciu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Za krízu v školstve sú zodpovedné všetky doterajšie vlády, myslia si to 59,2 percenta opýtaných. Takmer štvrtina respondentov uviedla, že najväčší diel zodpovednosti nesú vlády Roberta Fica (24,5 %) a 8,1 percenta respondentov pripisuje najväčšiu mieru zodpovednosti pravicovým vládam. Približne rovnaký podiel respondentov (8,2 %) sa k otázke nevedel vyjadriť. 

Za zlú situáciu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Šabíková k výsledkom prieskumu povedala, že premiér Robert Fico prezentuje štrajk učiteľov ako účelovú súčasť predvolebnej kampane opozičných strán, väčšina Slovákov však nevníma zlú situáciu v školstve len ako výsledok vlády Smeru.

"Rozhodnutia, ktoré mali negatívny vplyv na rezort školstva, podľa väčšiny Slovákov kumulujú už roky a ťažko povedať, ktorá z vlád má na súčasnom stave najväčší podiel viny," povedala Šabíková s tým, že o to väčšia zodpovednosť bude ležať na pleciach budúcich vlád, ktoré sa budú musieť problematickým rezortom školstva zaoberať. 

Viac o téme: PrieskumŠkolstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu