Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Podpora štrajkovej pohotovosti je iniciatívou jednotlivcov: Univerzitu z toho vynechajte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach nedisponuje k dnešnému dňu žiadnym podnetom na rokovanie zo strany organizátorov štrajku vysokoškolských pedagógov. Vedenie univerzity to vyhlásilo v súvislosti so štrajkom avizovaným Iniciatívou vysokoškolských učiteľov (IVU).

"Podpora štrajkovej pohotovosti je iniciatívou jednotlivcov, nie univerzity a jej fakúlt. Vedenie UPJŠ v Košiciach sa dištancuje od  aktivít jednotlivcov, ktorí vystupujú v mene jej fakúlt. Naďalej sa pripájame k stanovisku Slovenskej rektorskej konferencie," uviedla hovorkyňa UPJŠ Mária Hrehová. Potvrdila, že výučba v letnom semestri na univerzite sa začína v pondelok 15. februára. 

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) od 15. februára prerušuje štrajk, do ktorého od 25. januára vstúpili nespokojní učitelia na materských, základných a stredných školách. Štafetu majú preberať vysokoškolskí pedagógovia, ktorí vytvorili Iniciatívu vysokoškolských učiteľov. Od utorka 9. februára vstúpili do štrajkovej pohotovosti a hrozia ostrým štrajkom od pondelka 15. februára. Vystupujú s rovnakými požiadavkami ako ISU.

Dôvodom vyhlásenia štrajku bolo podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť.

Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Viac o téme: KošiceUniverzita Pavla Jozefa Šafárika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu