Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najhľadanejší terorista sveta uniesol 70 ľudí: Zlosyn zabil troch ľudí, bol aj v Československu!

Ramírez Sánchez alias Šakal na súdnom pojednávaní Zobraziť galériu (5)
Ramírez Sánchez alias Šakal na súdnom pojednávaní (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Ramírez Sánchez, zvaný Carlos alebo Šakal, bol takmer 20 rokov najhľadanejším teroristom sveta. Pred 40 rokmi, 21. decembra 1975, skupina teroristov pod vedením tohto rodáka z Venezuely uniesla z viedenskej konferencie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) asi 70 osôb, z toho 11 ministrov. Pri útoku zahynuli traja ľudia. Účelom akcie bolo získať priestor v médiách pre palestínske hnutie, čo sa podarilo.

Na dráhu teroristu, podľa svojich slov dráhu "profesionálneho revolucionára", sa dal Carlos začiatkom 70. rokov, keď začal pracovať pre Ľudový front pre oslobodenie Palestíny (PFLP). Najprv v Londýne, kde študoval ekonómiu a ruštinu. V roku 1973 bol vyslaný do Paríža ako asistent tamojšieho zástupcu PFLP Michela Múcharbala. Ten bol o dva roky neskôr zatknutý a keď políciu zaviedol do Carlosovho parížskeho bytu, Sanchez Múcharbala a dvoch francúzskych agentov zastrelil a utiekol do Libanonu, kde ho privítali ako hrdinu.

Najhľadanejší terorista sveta uniesol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po tejto vražde "zradca palestínskej veci" a dvoch agentov, za ktorú bol Carlos na Štedrý deň v roku 1997 vo Francúzsku odsúdený na doživotie, si získal dôveru svojich arabských priateľov a bolo poverený zorganizovaním prvej veľkej akcie. Tú uskutočnil spoločne s ďalšími dvomi západnými Nemcami a troma Palestínčanmi. Po zajatí účastníkov summitu OPEC hodlal popravť ďalích dvoch údajných "zradcov" a výmenou za rukojemníkov získať priestor v médiách pre palestínske hnutie.

Najhľadanejší terorista sveta uniesol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dvaja policajti Josef Janda a Anton Tichler, ktorí boli v pojednávacej miestnosti, nepredstavovali pre šesticu teroristov vážnu prekážku. Šesťdesiatročný Tichler sa pokúsil Carlosa odzbrojiť, ale bol zastrelený. Podobne dopadli aj ďalší dvaja muži, ktorí teroristom kládli odpor; člen irackého tímu a jeden z líbyjských delegátov. Šakal potom rozdelil rukojemníkov podľa národnej príslušnosti na takzvaných neutrálov, liberálov a kriminálov, kam zaradil Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty (SAE), Irán a Katar. Podľa stupňa previnenia ich postavil do viac či menej nebezpečných častí miestností alebo ich opásal výbušninami. Časť rukojemníkov uniesol do Alžírska, kde niekoľkých z nich pustil na slobodu, neskôr odletel do líbyjského Tripolisu, odkiaľ sa ale vrátil späť do Alžíru. Tu si nakoniec vyjednal možnosť "čestného" ústupu a s celým svojím tímom opustil lietadlo. Ministri OPEC sa na ďalšom rokovaní zišli až za 25 rokov.

Najhľadanejší terorista sveta uniesol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ako hľadaný terorista sa v 70. a 80. rokoch Sánchez skrýval aj vo viacerých komunistických krajinách. Medzi rokmi 1978 a 1986 pricestoval (väčšinou na juhojemenský pas) niekoľkokrát aj do bývalého Československa. Jeho kariéru ukončila v auguste 1994 v Sudáne banálna operácia, údajne liposukcia, po ktorej bol ešte pod vplyvom anestetík odovzdaný tamojšou políciou Francúzsku. Tu bol aj odsúdený. Na svedomí má údajne až 83 ľudských životov.

Najhľadanejší terorista sveta uniesol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: TeroristaŠakalCarlosRamirez sanchezPalestínske hnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu