Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matka (†39) bránila deti, útočník ju pred ich očami dobodal: VIDEO izraelské komando ho zaskočilo!

Izraelské komando zatklo vraha Dafne Meirovej. Zobraziť galériu (2)
Izraelské komando zatklo vraha Dafne Meirovej. (Zdroj: FB/Israel Defense Forces)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok zatkla maloletého Palestínčana, ktorého podozrieva z nedeľnej vraždy obyvateľky židovskej osady. Vrah matku (†39) šiestich detí dobodal pri dverách jej domu v osade Otniel na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Podľa armády sa žena snažila brániť svoje deti. Žiadnemu z nich sa nič nestalo. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už sľúbil, že nechá zbúrať útočníkov dom.

Kontroverzný výrok spustil búrku: Hitler nechcel vyhladiť Židov, presvedčil ho až tento muž

Šestnásťročný Palestínčan pochádza z palestínskej dediny Bejt Amra ležiacej len asi tri kilometre od Otnielu. Práve tam ho v noci z pondelka na utorok zadržalo izraelské špeciálne komando. K páchateľovi vojakov doviedol okrem iného aj popis útočníka, ktorý vyšetrovateľom poskytla sedemnásťročná dcéra obete, uviedol denník The Times of Israel.

Vražda zdravotníčky Dafne Meirovej vyvolala v Izraeli obavy, že palestínske násilie nadobudlo nové rozmery. Priamo v osade sa do tej doby podobný čin nestal. Palestínčania od septembra útočili nožmi alebo automobilmi na Izraelčanov buď v Izraeli alebo na cestách a križovatkách v blízkosti osád. Meirová je prvá Izraelčanka, ktorú útočník zabil vo vnútri osady.

 

Last night, the IDF and ISA arrested the terrorist who murdered Dafna Meir on January 17th.

Posted by Israel Defense Forces on 19. január 2016

Osadu Otniel v utorok navštívil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sľúbil, že nechá zbúrať dom, v ktorom podozrivý Palestínčan žil so svojou rodinou. K búraniu domov údajných útočníkov pristupuje židovský štát pomerne často, má podľa neho ísť o odstrašujúci prostriedok, uviedla agentúra AFP. Organizácie obhajujúce ľudské práva to ale kritizujú s tým, že ide o kolektívny trest, kedy kvôli činom svojich príbuzných trpí celá rodina.

Izraelský premiér vo svojom vyhlásení znovu obvinil palestínskych vodcov z rozdúchavania násilností. "Nenávisť, ktorá má na svedomí túto vraždu, má svoju adresu," povedal Netanjahu. "Ide o nenávistnú kampaň vedenú Palestínskou samosprávou a ďalšími islamskými hnutiami, ako je Hamas. Je načase, aby medzinárodné spoločenstvo prestalo s pokrytectvom a nazvalo veci pravými menami," dodal.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA)

V pondelok došlo v inej židovskej osade na Západnom brehu Jordánu k ďalšiemu útoku. Sedemnásťročný Palestínčan tam dobodal tridsaťročnú tehotnú Izraelčanku. Útočníka na mieste postrelila polícia.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Gadi Eizenkot na pondelňajšej bezpečnostnej konferencii uviedol, že pre vojakov je ťažké podobným napadnutiam čeliť, pretože sa nikdy dopredu nedá odhadnúť, kde by mohli páchatelia zaútočiť. Ako však dodal, nechce pristupovať k žiadnym tvrdým opatreniam, ako by napríklad boli pracovné obmedzenia pre Palestínčanov. Viedlo by to podľa neho len k ďalšiemu palestínskemu násiliu.

 

Tonight, Dafna Meir, a nurse and mother of six, was at home when a terrorist broke in and attacked her. Wielding a...

Posted by Israel Defense Forces on 17. január 2016

Americký veľvyslanec v Izraeli Dan Shapiro nedávno napadnutia nožom odsúdil a označil za "barbarské teroristické činy". Zároveň sa ale vo svojom prejave na rovnakej konferencii pozastavil nad izraelskou politikou výstavby židovských osád na Západnom brehu, za čo si vyslúžil kritiku izraelských predstaviteľov.

Izrael začal osady budovať po vojne z roku 1967, za ktorou obsadil Západný breh Jordánu aj východný Jeruzalem. Výstavbu osád v minulosti kritizovali Spojené štáty i krajiny Európskej únie. Izraelský premiér už pred rokmi sľúbil, že Izrael nové osady zakladať nebude, bráni ale právo na rozširovanie tých existujúcich podľa ich "prirodzeného" rastu.

"Obávame sa a sme zmätení izraelskou stratégiou týkajúcou sa osád," uviedol Shapiro. "Táto i predchádzajúce vlády opakovane podporili diplomatické urovnanie (konfliktu), ktoré bude zahŕňať vzájomné uznanie a rozdelenie (oblasti)," dodal s tým, že ak bude Izrael aj naďalej rozširovať tieto osady, urovnanie konfliktu bude čím ďalej ťažšie.

Viac o téme: IzraelPalestínaDafne Meirová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu