Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajné služby varujú: Džihádisti z Daeš vedia falšovať pasy, môžu byť medzi utečencami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK/WASHINGTON – Organizácia Daeš je vraj schopná vystavovať falšované sýrske pasy s využitím originálnych formulárov. S odvolaním sa na tajné služby o tom informovala stanica CNN. Daeš si údajne obstaral vybavenie, aké používajú sýrske úrady, má k dispozícii tlačiarne a tiež nevyplnené pasy.

Zdroje CNN tiež tvrdia, že Daeš má prístup do vládnych budov v Sýrii, kde sú uložené biografické údaje a databázy odtlačkov prstov sýrskych občanov, čo zvyšuje riziko ukradnutia totožnosti.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby k tomu povedal, že vláda si je vedomá, že teroristi môžu mať k dispozícii falošné pasy. "Získali sme informácie, že teroristi môžu falšovať doklady. Samozrejme to berieme vážne," povedal Kirby.

Riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie James Come povedal v Kongrese, že fakt, že teroristi sú schopní si zaistiť podvrhnuté pasy, vyvoláva obavy v každom smere. Daeš ovláda časti Sýrie a Iraku a do boja proti nemu sú zapojené desiatky krajín. Panujú obavy, že jeho ľudia sa môžu dostať medzi utečencami, ktorí smerujú už niekoľko mesiacov do Európy. Americký imigračný úrad potvrdil správu stanice ABC, podľa ktorej je možné, že niekto už na falošný pas pricestoval do USA.

 

Viac o téme: PasSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu