Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico o chaose na summite EÚ: Pre toto došlo k roztržke

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Na štvrtkovom summite Európskej únie prišlo k veľkému stretu názorov. Ten sa týkal trvalého mechanizmu prerozdeľovania utečencov. "Ak sme nesúhlasili s povinnými kvótami, tak Slovensko principiálne odmieta aj permanentný mechanizmus rozdeľovania," podčiarkol premiér Robert Fico po skončenísummitu.

V návrhu záverov štvrtkovej Európskej rady sa táto téma pôvodne nenachádzala. Ako priblížil Fico, niekoľko dní pred začatím schôdzky dostala vláda SR informáciu o tom, že sa to tam niektoré štáty pokúsia zapracovať. "To sa potvrdilo," dodal s tým, že v takom prípade, by sa na ďalšom summite začal tento návrh spracovávať. Premiér neuviedol, o ktoré štáty presne išlo, iba dodal, že sa to týkalo tých, ktoré sú najviac dotknuté migračnou krízou.

Medzi nimi a Vyšehradskou štvorkou tak podľa neho prišlo k určitej rétorickej roztržke. Poznamenal, že proti takémuto mechanizmu je napríklad aj Španielsko."Dali sme dohromady sily, bolo to veľmi nepríjemné, podobne ako pri povinných kvótach, a podarilo sa nám to zablokovať. Je zrejmé, že dnes si mnohé krajiny, ktoré by privítali trvalý mechanizmus, uvedomujú, že príde k veľkému konfliktu, ak nastane pokus o presadenie trvalého mechanizmu," konštatoval Fico.

V tomto návrhu premiéri a prezidenti členských štátov EÚ ku konsenzu nedospeli. Na otázku, či prišlo k slovnému stretu medzi ním a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, uviedol, že nikdy nevynášal klebety zo zasadnutia Európskej rady. "Bola tam pomerne tvrdá výmena názorov, niečo bolo pospomínané z minulosti, ale taký je život. To, že má nejaká krajina 5,5 miliónov obyvateľov neznamená, že si nemôže suverénne povedať svoj názor," podčiarkol.

Slovensko sa pripojilo k rozdeleniu 40.000 utečencov na dobrovoľnej báze. Z nich prijme 100 ľudí. Povinné kvóty a relokáciu 120.000 ľudí, ktorí zjavne potrebujú medzinárodnú ochranu, ale odmietlo. Proti nim sa postavilo tiež Česko, Maďarsko a Rumunsko. Napriek ich odporu toto rozdelenie prešlo väčšinovým hlasovaním na rade ministrov vnútra EÚ. Slovensko pre spôsob hlasovania podáva žalobu. "Zdôrazňujeme irelevantnosť povinných kvót. Budú predstavovať obrovský technický problém do budúcnosti," upozornil Fico.
    

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu