Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slováci pozor, už čoskoro to bude u nás vyzerať ako na bojovom poli: Najväčšie cvičenie v histórii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Už v septembri bude celá krajina v pozore. Naším územím sa bude presúvať vojenská technika, v nasadaní bude okolo štyri tisíc vojakov a 600 kusov techniky. Občania sa nemusia obávať, nejde o vojnový stav. Slovensko čaká najväčšie a najkomplexnejšie medzinárodné vojenské cvičenie v novodobej histórií Ozbrojených síl SR.

Americkí vojaci budú taktiež súčasťou cvičenia, ktoré je naplánované v Centre výcviku Lešť od 8. septembra do 2. októbra. Cvičenie bude zamerané na udržanie ochrany a územnej celistvosti štátov NATO. Okrem slovenských a amerických vojakov sa na ňom zúčastnia aj vojaci z Česka, Maďarska a Poľska.

Americký vojenský konvoj, ktorý sa bude presúvať z Nemecka na aliančné cvičenie do Maďarska, by mal mať veľkosť zmenšeného práporu. Tvoriť by ho malo približne 100 až 150 kusov kolesovej a zabezpečovacej techniky a 500 ľudí, uviedol to náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. "Tieto vojská budú presunuté v časovom úseku od 12. do 19. septembra," skonštatoval Maxim. 

Slováci pozor, už čoskoro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: veps.mil.sk)

Konvoj sa má presúvať na kolesových obrnených bojových vozidlách, vrátane sprievodných. Ako spresnil zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR Pavel Macko: "Vieme plánovací horizont, konkrétny deň prechodu sa ešte upresňuje." Rovnako to je aj s presnou trasou a programom. "To nechajme zatiaľ na plánovačov," dodal. Americkí vojaci sa ale na našom území pravdepodobne zastavia a aj občania budú mať možnosť prezrieť si ich techniku. Macko ubezpečil, že presun bude pod dohľadom vojenskej polície a v spolupráci s ministerstvom vnútra a políciou.

Slováci pozor, už čoskoro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: veps.mil.sk)

Verejnosť v bezpečí

Rezort obrany tvrdí, že pokiaľ dôjde k dohodám, bude mať verejnosť možnosť obzrieť si vojenskú techniku a stretnúť sa s vojakmi. Ministerstvo zároveň aj dnes pripomenulo, že cestné presuny zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenskej republiky sú bežnou činnosťou vyplývajúcou z nášho členstva v Aliancii.

Macko na stretnutí s novinármi vyhlásil, že vnímajú rôzne aj negatívne hlasy na adresu presunu. Zabezpečenie podpory pre partnerskú krajinu Aliancie pri prechode našim územím sme v takomto rozsahu ešte neabsolvovali. "Berieme to ako výcvik. Apelujem preto na všetkých, nešpekulujme, nepodliehajme panike a nerobme z toho nič mimoriadne," vyhlásil. Macko zdôraznil, že ak by nemali možnosť takto reálne si precvičiť podporu ako hostiteľská krajina, museli by takéto cvičenie zrealizovať.

Slováci pozor, už čoskoro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: veps.mil.sk)

Minister obrany Martin Glváč v tejto súvislosti vyhlásil, že je to najmenej čo môžeme ako členská krajina urobiť pre partnerskú krajinu Aliancie. Zároveň uviedol, že podpora prechodu americkým vojakom cez SR bude iba 1/8 tohto, čo v septembri slovenské ozbrojení sily čaká v rámci cvičenia Slovak Shield 2015.

Slováci pozor, už čoskoro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: veps.mil.sk)

Slovak Shield 2015

Ide o sériu výcvikových aktivít, ktoré sú zamerané na preverenie všetkých úrovní velenia ozbrojených síl. Cvičenie simuluje možné ohrozenia, na ktoré musia byť naše ozbrojené sily v krátkodobom a strednodobom horizonte pripravené. Ozbrojené sily budú mať na všetkých úrovniach možnosť precvičiť si svoje schopnosti v nevojenských operáciách spojených s odstraňovaním následkov ekologických a humanitárnych situácií, ale aj bojové situácie pri obrane Slovenska s podporou členských krajín NATO.  Medzinárodného cvičenia sa zúčastnia príslušníci Ozbrojených síl SR, vojaci Ozbrojených síl Poľskej republiky, Maďarska, Českej republiky a USA.

Na cvičenie bude nevyhnutné dopraviť aj potrebnú techniku a tá sa bude prepravovať aj po cestách. S presunom techniky na cvičenie sa počíta v termíne od 10. do 20. septembra. Rovnako po skončení cvičenia bude potrebný jej odsun. Vojaci veria, že v spolupráci s políciou sa im podarí zabezpečiť plynulý prechod techniky. 

Slováci pozor, už čoskoro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: veps.mil.sk)

Slovenskí vojaci do Bulharska

Budúci týždeň bude prebiehať výcvik našich vojakov v Bulharsku. Krajina nám poskytla súčinnosť a spoluprácu. Počas dvoch dní budú vojaci strieľať nad morom na dva ciele vo vzduchu, na bezpilotné motorové prostriedky. Približne 50 vojakov si zo Slovenska prinesie raketové systémy S-300. Protilietadloví raketoví strelci takto budú cvičiť protivzdušnú obranu.

Viac o téme: VojaciVýcvikLešťMO SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu