Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Na Slovensko dnes príde americký vojenský konvoj, lietať budú aj stíhačky

Aliančné cvičenie Brave Warrior
Aliančné cvičenie Brave Warrior (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Americký vojenský konvoj, ktorý sa presúva z Nemecka na aliančné cvičenie Brave Warrior do Maďarska, dnes príde na Slovensko. Hranice s Českou republikou by mali vojská prekročiť na hraničnom priechode Břeclav - Brodské v podvečerných hodinách.

Konvoj bude tvoriť približne 640 amerických vojakov s asi 150 kusmi techniky. Ako uplynulý týždeň informoval druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko, jednotky nepôjdu v jednej kolóne, ale presun sa bude skladať z viacerých častí. "Presun 150 kusov techniky za bežnej premávky na pozemných komunikáciách je pomerne zložitá záležitosť," vysvetlil Macko.

Americkí vojaci budú následne nocovať v zariadeniach Ozbrojených síl SR. "Bude to pozdĺž trasy, buď na našej leteckej základni v Kuchyni, alebo vo výcvikovom priestore Turecký vrch," doplnil Macko. Pobyt a prechod amerických vojakov zabezpečí viac ako sto slovenských vojakov.

Americké jednotky opustia Slovensko do 17. septembra. Ešte predtým si záujemcovia budú môcť pozrieť časť americkej techniky v rámci Dňa otvorených dverí na Ministerstve obrany (MO) SR v stredu 16. septembra.

V súvislosti s príchodom amerických jednotiek sú naplánované aj viaceré verejné zhromaždenia. Napríklad Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI) a Slovenská atlantická komisia (SAC) chystajú verejné zhromaždenie pri hraničnom priechode Brodské, na ktorom chcú vyjadriť názor, že spojenci z NATO sú na území SR vítaní. Organizátori odhadujú, že by mohlo prísť približne sto ľudí.

Blokádu konvoja zas na hraniciach od dnešného dopoludnia organizuje Ľudová strana Naše Slovensko. Ďalšiu blokádu konvoja chystá Front ľavicovej mládeže. Z Bratislavy plánuje vyraziť na autách v ústrety americkej kolóne.

Cvičný let stíhačiek MiG-29 môže spôsobiť supersonický tresk

Ministerstvo obrany (MO) SR upozorňuje verejnosť, že v rámci plánovaných letov budú dnes približne o 16. hodine na trase Sliač – Liptovský Mikuláš – Javorina – Kysak – Tisovec – Sliač prelietavať nadzvukové stíhacie lietadlá MiG–29 Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Je možné, že v danej oblasti sa vyskytne rázová vlna - silný zvuk podobný výbuchu, ktorý bude spôsobený prekonaním rýchlosti zvuku stíhacím lietadlom.

Zvukový efekt, tzv. aerodynamický tresk, ktorý spôsobujú stíhačky, možno počuť v oblastiach letových koridorov našich vojenských letísk, a to najmä na strednom a západnom Slovensku. Všeobecne môžu tento jav vyvolať iba letecké prostriedky, ktoré dosahujú rýchlosť zvuku, čo je asi 330 metrov za sekundu. Na Slovensku sú to nadzvukové stíhacie lietadlá MiG-29.

Ministerstvo obrany sa touto cestou ospravedlňuje všetkým dotknutým občanom za nepríjemnosti spôsobené cvičnými letmi. "Žiaľ, podobné situácie nemôžeme vylúčiť ani do budúcnosti, keďže nácviky pri nadzvukovej rýchlosti sú nutné pri skúšaní a 'zalietavaní' nových motorov. Cvičia sa pri nich aj situácie, ktoré vojenskí piloti musia riešiť v prípade narušenia slovenského vzdušného priestoru. Takýto nácvik je z pochopiteľných dôvodov v záujme bezpečnosti všetkých občanov Slovenska," uviedla hovorkyňa MO SR Martina Balleková.


Viac o téme: TankKonvojMiG-29Brave Warrior
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu