Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojna ukrajinských oligarchov o Zakarpatskú oblasť: Zápas o hranice a pašerácky gang

Ozbrojený konflikt v Mukačeve
Zobraziť galériu (4)
Ozbrojený konflikt v Mukačeve (Zdroj: SITA)

MUKAČEVO - Ukrajinská tajná služba SBU zatkla dvoch predstaviteľov radikálnej bojovky Pravý sektor, ktorí sa podieľali na víkendovom incidente v Mukačeve na západe krajiny. Oznámila to hovorkyňa SBU. Podľa verzie Pravého sektora sa obaja muži po dohode s velením organizácie dobrovoľne vzdali, aby vypovedali o svojvôli v Zakarpatskej oblasti.

Ukrajinský parlament dnes zriadil vyšetrovaciu komisiu na objasnenie konfliktu. Vo Ľvove dnes pri explóziách pri dvoch policajných staniciach boli ťažko zranení dvadsaťštyriročný poručík a tridsaťjedenročná inšpektorka. Útoky podľa ministerstva vnútra vraj tiež súvisia s mukačevským incidentom medzi políciou a Pravým sektorom.

Pátranie po ozbrojencoch stále pokračuje

Násilnosti v Mukačeve, ktoré rozpútali ozbrojenci z Pravého sektora, si cez víkend vyžiadali tri ľudské životy a desiatku zranených. Ozbrojencom sa medzitým podľa médií pravdepodobne podarilo utiecť z obkľúčenia, každopádne sa ich policajtom až doteraz nedarilo dopadnúť. Príčinou streľby bol zrejme spor o výnosy z pašovania cigariet.

Hovorkyňa SBU len uviedla, že zatknutie dvoch podozrivých bolo výsledkom špeciálnej operácie, zadržaní boli na úteku pred zákonom a boli ozbrojení. Pátranie po ďalších ozbrojencoch pokračuje. "Dvaja naši bojovníci sa dobrovoľne vzdali SBU," uviedol naopak jeden z veliteľov Pravého sektora Andrij Stempickyj. "Cieľom je poskytnúť úplné informácie o Zakarpatsku a darebákoch, ktorí tu vládli, a zároveň skoncovať s prívalom lží na Pravý sektor," dodal.

Vojna ukrajinských oligarchov o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Prepustiť colníkov a odzbrojiť nezákonné formácie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok označil incident za pokus destabilizovať situáciu "v hlbokom tyle" bojujúcej krajiny a nariadil polícii a SBU odzbrojiť všetky nezákonné formácie. Žiadna politická strana podľa neho nesmie vytvárať vlastné ozbrojené zložky.

Ešte predtým premiér Arsenij Jaceňuk nariadil prepustiť všetkých zakarpatských colníkov a nahradiť ich pracovníkmi z iných častí krajiny.

Vojna ukrajinských oligarchov o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Vodca Pravého sektora podľa ministerstva

Ukrajinské ministerstvo vnútra označilo za vodcu útočníkov v Mukačeve veliteľa záložného práporu Pravého sektore Romana Stojku (32), bývalého zakarpatského kriminalistu, ktorý bol v roku 2009 z radov polície prepustený.

Naša krajina po incidente posilnila ochranu spoločnej hranice s Ukrajinou pre prípad, že by sa ozbrojenci Pravého sektoru pokúsili dostať na Slovensko. Viac policajtov Bratislava nasadila aj na hraničné priechody s východným susedom.

Pravý sektor sa bráni, boli sme napadnutí banditmi oligarchu

Pravý sektor naopak tvrdil, že jeho členovia boli napadnutí banditami napojenými na miestneho zákonodarcu Mychajla Laňa. Ten sa od prípadu dištancoval.

Spor - pašerácke trasy

Podľa niektorých zdrojov bol príčinou incidentu spor medzi rôznymi skupinami o rozdelenie pašeráckych trás. Pravý sektor v Zakarpatskej oblasti, susediaci s Maďarskom, Poľskom a Slovenskom, podľa agentúry Interfax údajne inkasoval "daň" z pašovania vo výške štyroch dolárov (približne 3,60 eur) z každej škatule cigariet a vymáhal výpalné od ďalších podnikateľov. Ale celý pašerácky biznis mal vraj pod palcom nie Pravý sektor, ale syn náčelníka pohraničiarov.

Vojna ukrajinských oligarchov o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Mukačevský incident sa podľa médií stal zatiaľ najväčším stretom medzi Pravým sektorom, ktorý patril k hnacím silám minulého zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča, a silovými zložkami kyjevskej vlády.

Premiér Jaceňuk to vidí trochu inak. "Nebolo to o Pravom sektore, ale problém tkvie v korupcii, pašovaní a v zbraniach na uliciach," povedal agentúre AP. Ozbrojenci podľa neho podporovali pašovanie. Každý vinník bude podľa Jaceňuk potrestaný.

Prehovoril chlapček, ktorého výtržníci zajali ako rukojemníka. Nalákali ho na kúsok čokolády.

Viac o téme: UkrajinaPravý sektorMukačevoĽvov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu