Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rusko má v otázke Krymu jasno: Ukrajine ho nevrátime, nebudeme diskutovať!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko nevráti anexovaný polostrov Krym Ukrajine napriek hrozbám zo strany OSN, USA a EÚ, že zavedené ekonomické sankcie zostanú v platnosti. V utorok to novinárom povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého na Kryme neprebieha okupácia.

„Krym je regiónom Ruskej federácie a o našich regiónoch nebudeme diskutovať,“ zdôraznil.

Krym sa do Ruska opäť vrátil 21. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin podpísal zákon o jeho pričlenení k federácii. Tomuto kroku predchádzalo na polostrove úspešné referendum o odčlenení sa od Ukrajiny. V čase ľudového hlasovania už boli na Kryme prítomné ruské jednotky. Anexia Krymu vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Západom a Ruskom od skončenia studenej vojny. 

Vysoká predstaviteľka únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová v pondelok pri príležitosti prvého výročia konania referenda o odčlenení Krymu od Ukrajiny povedala, že Európska únia sa bude držať svojho doterajšieho postoja a neuzná anexiu Krymského polostrova Ruskom. Zároveň vyhlásila, že v platnosti zostávajú aj sankcie uvalené v tejto súvislosti na Rusko. Podobne sa vyjadrila aj hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiová, podľa ktorej USA sankcie nezrušia, kým bude Krym v ruských rukách.

Rusko má v otázke
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu