Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko podporuje prepojenie sankcií voči Rusku s minskou dohodou

(Zľava) Prezident SR Andrej Kiska, stály predstaviteľ SR pri EÚ, veľvyslanec Ivan Korčok, podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič a podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák
(Zľava) Prezident SR Andrej Kiska, stály predstaviteľ SR pri EÚ, veľvyslanec Ivan Korčok, podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič a podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Slovensko nepodporuje návrhy niektorých členských štátov EÚ, aby lídri počas tohtotýždňového summitu prijali rozhodnutie o predĺžení ekonomických sankcií voči Rusku. Uviedol to vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok.

Slovenský veľvyslanec pri EÚ pripomenul, že oficiálny postoj našej diplomacie, a to od začiatku krízy na Ukrajine, je myšlienka, že sankcie nie sú cieľom ale nástrojom. "Takto sa staviame aj k úvahám, ktoré budú predmetom rozhovorov lídrov vo štvrtok, počas zasadnutia Európskej rady," uviedol Korčok.

Niektoré členské krajiny v súčasnosti tlačia na to, aby sa už na marcovom summite EÚ prijalo rozhodnutie, že tretie kolo sankcií EÚ, ktoré vyprší v júli, bude predĺžené o ďalších šesť mesiacov. "Naša pozícia je taká, že každé predĺženie alebo prijímanie nových sankcií musí byť viazané na situáciu ... na Ukrajine," zdôraznil Korčok.

Momentálne musí EÚ robiť všetko pre to, aby sa udržalo prímerie na východe Ukrajiny a aby sa implementovali body februárovej dohody z Minsku, známej ako Minsk II, zdôraznil slovenský veľvyslanec pri EÚ. Na druhej strane však upozornil, že ak by došlo k zhoršeniu situácie na Ukrajine, premiéri a prezidenti môžu kedykoľvek primerane zareagovať. Či to už bude na júnovom summite EÚ alebo aj skôr. 

Podľa Korčoka by lídri EÚ na tohtotýždňovom summite mali rozhodnúť o priamom prepojení medzi možným predĺžením ekonomických sankcií voči Rusku a implementáciou minských dohovorov. "Ide o snahu prepojiť Minsk II s možným predlžovaním sankcií, ktoré vypršia v júli," spresnil slovenský diplomat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu