Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Výpoveď mladíka (22) o záhadnom svete: Jeho slová zvrátili doterajšie predstavy!

Naoki sprístupnil ľuďom svet autizmu Zobraziť galériu (3)
Naoki sprístupnil ľuďom svet autizmu (Zdroj: YouTube)

KISARAZU - Osem rokov po vydaní prvého diela, ktoré zvrátilo predstavy o jeho záhadnom svete, sa stal Naoki Higašida uznávaným autorom. Tento mladý Japonec postihnutý silným autizmom zmenil osudy mnohých detí vo svete, ktoré trpia rovnakým spôsobom.

Pred sebou má akúsi abecednú mriežku v podobe klávesnice, na ktorej utvára slová a odseky a pomaly tak vyjadruje svoje myšlienky. "Nemôžem dosť dobre vyjadriť svoje pocity, pretože som autista, ale dokážem týmto spôsobom komunikovať. Slová nie sú len prostriedkom na komunikáciu, sú to moji priatelia," hovorí vo svojej kancelárii v meste Kisarazu juhovýchodne od Tokia.

Výpoveď mladíka (22) o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Autizmus Naokimu diagnostikovali, keď mal päť rokov. Vďaka dlhým hodinám práce s jedným nezdolným profesorom a matkou chlapec mohol začať komunikovať s ostatnými. Skladá básne a píše poviedky a už v trinástich rokoch napísal pamäti, ktoré vôbec prvýkrát vypovedajú o autizme zvnútra. Zaoberá sa v nich takými otázkami, prečo autisti hovoria tak nahlas a tak zvláštne, prečo sa vyhýbajú očnému kontaktu a či je pravda, že neznášajú, keď sa ich niekto dotýka.

Prečítajte si, či môže očkovanie spôsobiť autizmus

"Bol to pre nás takmer zázračný objav," zveruje sa britský spisovateľ David Mitchell, ktorý má sám autistického chlapca. Knižku objavil vďaka svojej japonskej manželke. "Prečítali sme si jednu kapitolu a pomysleli si, že to je presne to, čo náš syn robí, že to je, akokeby sa k nám prihováral," hovorí autor úspešného románu Atlas mrakov, ktorý v roku 2013 preložil Higašidiho dielo do angličtiny, aby tak sprístupnil a umožnil rodičom autistov na celom svete lepšie pochopiť tento hendikep.

V knihe sa taktiež dozvieme, že autisti majú veľmi radi spoločnosť ľudí, ale že im nechcú robiť problémy a znepokojovať ich. Preto majú tendenciu pred nimi utekať. "Podivné zvuky vychádzajúce z mojich úst často pôsobia, že sa mi chce zomrieť od hanby," zveruje sa dvadsaťdvaročný Japonec, ktorý považuje za neznesiteľné pomyslenie, že "náš život je pre ostatných ťažkým bremenom".

Výpoveď mladíka (22) o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Naokiho kniha bola preložená do dvanástich jazykov a vydaná v dvadsiatich krajinách. On sám napísal osemnásť ďalších diel, bloguje a pravidelne píše pre japonské vydanie magazínu The Big Issue, ktoré predávajú bezdomovci. Psychiater Toširo Sugijama jeho talent oceňuje. "Je schopný hovoriť v mene iných autistov. Jeho práca otvára spoločnosti okienko do sveta autizmu," uviedol.

Autizmus postihuje podľa expertov jedno percento novorodencov. Presné príčiny vzniku choroby sú záhadou, štúdie naznačujú genetický a environmentálny vplyv. Naokiho matka Miki jeho postihnutím dlho trpela. "Chcela som ho donútiť, aby bol ako ostatné deti. Prestala som ho potom ale s ostatnými porovnávať. Som šťastná, že si v písaní našiel vlastný svet," hovorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu