Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kerry v Kyjeve: Obama sa čoskoro rozhodne, či poskytne zbrane Ukrajine

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

KYJEV - Šéf Bieleho domu Barack Obama sa čoskoro rozhodne, či poskytne zbrane Ukrajine, Washington však uprednostňuje diplomatické riešenie krízy, uviedol dnes v Kyjeve americký minister zahraničných vecí John Kerry.

"Prezident skúma všetky možnosti, medzi nimi možnosť poskytnutia obranných systémov Ukrajine," uviedol Kerry na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. Taktiež povedal, že konflikt by sa nemal skončiť "jednostranným mierom".

Podľa agentúry Reuters Jaceňuk zdôraznil, že Kyjev má presvedčivý dôkaz, že ukrajinskí vojaci na východe krajiny bojujú proti jednotkám pravidelnej ruskej armády, nie proti miestnym separatistom.

Jaceňuk taktiež vyhlásil, že nebude uvažovať nad žiadnym mierovým plánom, ktorý spochybňuje územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny. Moskva trvá na tom, že Rusi bojujúci po boku separatistov na východe Ukrajiny sú dobrovoľníci a odmieta, že by posielala cez hranice zbrane.

John Kerry (vľavo) a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Senátor McCain chce presadiť zákon o dodaní zbraní Ukrajine 

Americkí zákonodarcovia pripravia legislatívu, ktorá bude od Spojených štátov vyžadovať dodanie zbraní Ukrajine, ak to neurobí prezident Barack Obama, oznámil dnes republikánsky senátor John McCain. Senát a Snemovňa reprezentantov v decembri jednomyseľne schválili zákon, ktorý umožní poslať zbrane Kyjevu. Obama zákon podpísal, dáva mu však priestor na rozhodnutie, či alebo kedy zbrane dodať, uviedla agentúra Reuters. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu