Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Porošenko bije na poplach: Žiada NATO o vojenskú pomoc proti agresorovi

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyzval členské štáty NATO, aby jeho krajine poskytli zbrane. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt vysvetlil, že civilné obete a vystupňovanie konfliktu by malo byť pre západnú alianciu dostatočným dôvodom, aby Ukrajine pomohla.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Spojené štáty zvažujú, či poskytnú Ukrajine zbrane na jej boj proti proruským separatistom. Pripustil to v pondelok nemenovaný zdroj v americkej administratíve s tým, že konečné rozhodnutie ešte nebolo prijaté.

V rozhovore pre Die Welt Porošenko ako dostatočný dôvod na poskytnutie zbraní ukrajinskej armáde pripomenul okrem rastúceho počtu civilných obetí aj nedávne "teroristické útoky" vo Volnovache a Donecku, ako aj ostreľovanie Mariupolu. 

Väčšia podpora pre Ukrajinu by podľa Porošenka mala zahŕňať okrem iného aj "moderné zbrane na obranu a kladenie odporu agresorovi". Porošenko zdôraznil, že Ukrajina chce mier, ale dodal, že aj mier treba brániť, preto Kyjev potrebuje silnú armádu a nové, moderné zbrane.

Na otázku denníka, čo očakáva od Západu, Porošenko uviedol, že Ukrajina stále potrebuje veľký objem vojenskej a technickej pomoci či špecialistov, aby sa posilnila bojová sila ukrajinskej armády v jej odpore voči ruskej agresii. 

Porošenko v rozhovore uviedol, že Medzinárodný menový fond zvažuje nahradiť súčasný program pre Ukrajinu programom dlhodobejšieho financovania (Extended Fund Facility - EFF). Dodal, že Ukrajina očakáva kladnú odpoveď na svoju žiadosť, ako aj ďalšiu podporu Európskej únie a ďalších partnerov.

Francúzsko nepodporuje členstvo Ukrajiny v NATO ani dodávky zbraní

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Paríži vyhlásil, že Francúzsko nie je naklonené členstvu Ukrajiny v NATO. Francúzsko sa nezapojí ani do debaty o dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu, spresnil. 

Francúzske médiá uviedli, že s týmto postojom Francúzska a rovnakou pozíciou Nemecka súvisí aj spoločná iniciatíva Hollanda s nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorí dnes odcestujú na východ Európy, aby v Kyjeve a Moskve predstavili svoju najnovšiu diplomatickú iniciatívu na riešenie konfliktu na východe Ukrajiny.

Hollande v súvislosti s vývojom na Donbase upozornil, že "na Ukrajine sme vo vojne", a varoval, že "môže byť totálna". "Vždy sa nám zdá, že vojna sa týka iných, že je ďaleko. Nedokážeme si predstaviť, že by vojna bola realitou. A predsa... za niekoľko mesiacov sa konflikt zmenil na vojnu. Sme vo vojne! Vo vojne, ktorá by mohla byť totálna," varoval Hollande. Podľa neho teraz existujú dve možnosti: buď vyzbrojovať protagonistov konfliktu, alebo staviť na diplomaciu. Upozornil však, že opciu v podobe diplomacie a rokovaní nie je možné predlžovať donekonečna.

Hollande to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá je v poradí piatou, odkedy sa ujal najvyššej funkcie. Oznámil na nej viacero vnútropolitických iniciatív, ktoré sa týkajú posilnenia bezpečnosti na území Francúzska, vzdelávacieho systému, ale aj zahraničnej politiky.

Kerry pricestoval do Kyjeva, aby rokoval o forme pomoci

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes pricestoval do Kyjeva, aby tam s prezidentom Petrom Porošenko a predstaviteľmi vlády rokoval o situácii na východnej Ukrajine a jej dôsledkoch.

Podľa nemenovaného amerického diplomata Kerry chce ukrajinskému vedeniu ponúknuť podporu v jeho snahách dosiahnuť nové prímerie s proruskými separatistami. Kerry sa bude snažiť "podporiť úsilie Ukrajincov o obnovenie serióznych rokovaní ... a bude v mene USA ponúkať akúkoľvek podporu v rámci diplomacie, ktorá by mohla byť v tomto kontexte úspešná".

Okrem toho by Kerry mal v Kyjeve informovať o dodatočnej humanitárnej pomoci pre civilistov, ktorí uviazli v oblasti bojov na východe Ukrajiny. Podľa nemenovaných zdrojov by americká pomoc mala dosiahnuť objem 16,4 milióna dolárov.

Očakáva sa, že Porošenko využije stretnutie s Kerrym, aby zopakoval svoju výzvu k členským štátom NATO, aby jeho krajine poskytli zbrane. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt Porošenko vysvetlil, že civilné obete a vystupňovanie konfliktu by malo byť pre západnú alianciu dostatočným dôvodom, aby Ukrajine pomohla.

Ukrajinský vojenský analytik: Separatistom chýba munícia

Predseda monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ertugrul Apakan dnes zopakoval výzvu srbského predsedníctva OBSE na okamžité vyhlásenie trojdňového prímeria na východe Ukrajiny, ktoré by umožnilo evakuáciu civilistov z oblasti bojov.

Apakan vyzval všetky strany zúčastnené v konflikte, aby sa zasadili za trvalé prímerie a implementáciu minských dohovorov v celom ich rozsahu. "Ľudia na východe Ukrajiny si už veľa vytrpeli," zdôraznil. 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podporuje návrh OBSE, uvádza sa v jeho vyhlásení zverejnenom v noci nadnes v New Yorku. Pan rozhodne odsudzuje ostreľovanie štvrtí obývaných civilistami a vyzýva obe strany na okamžitý presun bojových línií od husto obývaných sídel. Pan zdôraznil, že na okamžité zastavenie paľby je nutná dobrá vôľa oboch strán. Prízvukoval aj nevyhnutnosť obnovenia politického dialógu.

Fakt, že konflikt na východe Ukrajiny sa zhoršil, konštatoval v stredu aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý súčasne kritizoval Rusko za to, že pokračuje v dodávkach zbraní a munície a v poskytovaní výcviku proruským separatistom.

Tí podľa ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka pociťujú nedostatok munície, a to vzhľadom na intenzitu najnovších bojov, píše agentúra Ukrinform. Tymčuk však súčasne informoval, že do bašty povstalcov v Ilovajsku dorazil z Ruska konvoj nákladných áut so zásobami najpoužívanejšej munície. 

Obyvatelia Donecka podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že delostrelecká a mínometná paľba v meste v posledných 48 hodinách prakticky neutícha. Veľmi prudké boje sa naďalej odohrávajú v meste Debaľceve.

Podľa zdrojov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) si boje na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín vyžiadali životy siedmich civilistov a 44 ranených. O život prišlo aj 17 ukrajinských vojakov, tvrdí velenie DĽR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu