Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Invázia na Ukrajinu definitívne potvrdená: Zverejnili zoznam ruských vojakov, ktorí zahynuli!

Telá mŕtvych ruských dobrovoľníkov boli prevezené domov Zobraziť galériu (3)
Telá mŕtvych ruských dobrovoľníkov boli prevezené domov (Zdroj: Twitter)

MOSKVA - Dohady o ruskej vojenskej intervencii na Ukrajine boli nekonečné. V novembri však tajne prebehla repatriácia padlých ruských vojakov vozidlami s označením Cargo 200 a v decembri Rusi zverejnili zoznam hrdinov, ktorí padli v boji na Ukrajine. Dokonca sa objavujú nové fotografie, ktoré dokazujú, že Rusi neustále podporujú vojenskou technikou proruských separatistov.

Vozidlá označené kódom Cargo 200 videli v novembri pri prechode rusko-ukrajinskej hranice, informovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a doplnila, že súčasne v tom istom čase na hraniciach monitorovala asi 600 ľudí vo vojenskom oblečení, uvádza BBC. Pravdepodobne išlo o transport mŕtvych ruských vojakov.

 

Zoznam 227 Rusov

V decembri zverejnila organizácia Otvorené Rusko zoznam 227 ruských obetí vojakov a dobrovoľníkov, ktorí zahynuli na východe Ukrajiny. K jednotlivým totožnostiam obetí pripojila aj údaje o čase, mieste a okolnostiach ich smrti.

Mapa pôvodu ruských vojakov, ktorí boli údajne zavraždení na Ukrajine v roku 2014 (rozdelenie podľa regiónov)
Zobraziť galériu (3)
Mapa pôvodu ruských vojakov, ktorí boli údajne zavraždení na Ukrajine v roku 2014 (rozdelenie podľa regiónov)  (Zdroj: Facebook)

Jedným z prvých zabitých na zozname je aj Abrosimova Furi z Belgorodu, ktorý sa narodil 28. 4. 1982 a zahynul 26. 5. 2014. Bol členom separatistických síl a zomrel na následky strelného poranenia počas prvej veľkej bitky o letisko Doneck.

Ďalším na zozname je Ashar Agaev, ktorý bol rovnako členom separatistických vojsk a pochádzal zo Severného Osetska. Presné miesto jeho smrti je neznáme, ale hlava štátu, Teimuraz Mamsurov, mu posmrtne udelil medailu za dobrovoľnú ochranu civilistov v Donecku a Luhansku.

Igor Adam (18. 11. 1978 - 23. 08. 2014) zo Simferopolu, ktorý bojoval v radách separatistov, padol v auguste 2014, pravdepodobne počas útoku pri obci Lisiche v Doneckej oblasti.

Andrianov Sergey Viktorovich (27. 03.1994 - 23/28. 08. 2014) zo samarského regiónu zahynul v Rostovskej oblasti. Podľa jeho matky Darey Andrianov išiel 19. augusta na služobnú cestu a do posledného kontaktu s rodinou prišiel v auguste. V septembri Adrea Andrianov informovala, že Sergey zomrel. Na bojisku figuroval ako vojenský dopisovateľ a jeho telo prepravili domov už o 5 dní po smrti. Jeho oblečenie bolo špinavé a tvár pošpinená krvou. Oči a ústa mal otvorené.

Invázia na Ukrajinu definitívne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Násilie neutícha

Podľa mnohých reakcií však zoznam ani zďaleka nie je kompletný. Ľudskoprávna organizácia Matky synov Petrohradu tvrdí, že na východnej Ukrajine zahynulo najmenej 500 ruských vojakov a podľa členov Cargo 200 sa domov vrátilo v rakvách 4 672 ruských žoldnierov a dobrovoľníkov.

Ukrajina a Západ dlhodobo obviňovali Rusko z vysielania svojich vojakov na pomoc ukrajinským separatistom. Kremeľ však všetky tieto obvinenia dôsledne popieral napriek tomu, že sa dodnes objavujú nové fotografie, ktoré dokazujú prítomnosť Rusov na východe Ukrajiny. Počas ozbrojeného konfliktu zahynulo na východe Ukrajiny od apríla 2014 v Donecku a Luhansku viac ako 4 000 ľudí a takmer milión ich muselo opustiť svoje domovy po anexii Krymu. Konflikt ani dnes, po uzavretí prímeria, neustal a Ukrajina stále hlási nové obete.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu