Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boje na letisku v Donecku sa stupňujú: Separatisti dobyli terminál, dvaja mŕtvi!

Proruskí separatista striehne blízko letiska v Donecku
Proruskí separatista striehne blízko letiska v Donecku (Zdroj: SITA)

KYJEV - Boje sa dnes zintenzívnili okolo medzinárodného letiska vo východoukrajinskom meste Doneck, keďže proruskí separatisti vystupňovali operácie na vytlačenie vládnych vojakov. Ukrajinská armáda zároveň oznámila, že zabití boli dvaja jej vojaci a štyria ďalší utrpeli zranenia. Povstalci však podľa agentúry AP oznámili, že dobyli zničené trosky terminálu a chcú získať aj ďalšie časti letiska, ktoré ovláda armáda. Reportér AP videl nad budovou terminálu vztýčenú vlajku separatistov.

Areál, zničený výbuchmi delostreleckých granátov a s krátermi v pristávacích dráhach, nefunguje ako letisko už od vlaňajšieho apríla, keď sa začali nepriateľské akcie. Komplex je však stále pre obe strany dôležitým symbolom, napísala agentúra Reuters.

"Žiaľ, dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli," uviedol pre agentúru Interfax vysokopostavený člen generálneho štábu ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov. Parlament v Kyjeve dnes už skôr odhlasoval posilnenie ukrajinských jednotiek na frontovej línii a obnovenie čiastočnej brannej povinnosti po informáciách tajných služieb, podľa ktorých ruské jednotky podporujú separatistov a prudko zvýšili vojenskú aktivitu na východe krajiny.

"Ruská agresia pokračuje. Je tu značné zvýšenie intenzity paľby," povedal tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleksandr Turčynov. Dodal, že na východe Ukrajiny je v súčasnosti nasadených 8500 vojakov regulárnej ruskej armády.

Dvaja ukrajinskí vojaci boli zabití a štyria ďalší utrpeli zranenia v stredu, keď ukrajinské pozície ostreľovali separatisti až 129-krát - to je podľa Turčynova zatiaľ tohtoročný rekord. Napriek tvrdeniu Západu a Kyjeva o nespochybniteľných dôkazoch Moskva popiera, že jej vojaci sa zúčastňujú na konflikte. Ten si už vyžiadal 4700 ľudských životov.

Varovanie o zvýšenej vojenskej aktivite ruských síl nasledovalo po utorkovom zásahu linkového autobusu delostreleckým granátom na kontrolnom stanovišti ukrajinskej armády. Obeťami sa stalo 12 civilistov. Vo verejných budovách dnes ľudia počas štátneho smútku zapálili sviečky na počesť obetí zo zasiahnutého autobusu. Kyjev obvinil z útoku separatistov, ale tí zodpovednosť odmietli.

Obama a Merkelová vyjadrili obavy z nárastu násilností na Ukrajine 

Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrili obavy z nárastu násilností na Ukrajine. Telefonická konverzácia medzi politikmi sa uskutočnila vo štvrtok, informoval Biely dom. Lídri podľa neho diskutovali o medzinárodnej finančnej podpore pre Ukrajinu, keď zavedie ambicióznu sériu reforiem.

"Taktiež vyjadrili obavy z nárastu separatistického násilia na východe Ukrajiny a zopakovali svoj súhlas s potrebou úplnej a okamžitej implementácie minských dohôd za účelom dosiahnutia trvalého a mierového riešenia konfliktu," citovala Biely dom agentúra Reuters.

​Podľa agentúry AP dvojica diskutovala o vývoji na Ukrajine krátko po tom, čo proruskí separatisti oznámili, že dobyli časť medzinárodného letiska v meste Doneck. Vyhlásili, že obsadili zničený terminál a že chcú získať aj ďalšie časti letiska, ktoré ovláda armáda. Reportér AP videl nad budovou terminálu vztýčenú vlajku separatistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu