Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tajomstvá kultového filmu E.T. - Mimozemšťan: Detské hviezdy prežívali peklo!

E.T. - Mimozemšťan si získal priaznivcov po celom svete. Zobraziť galériu (7)
E.T. - Mimozemšťan si získal priaznivcov po celom svete.

LOS ANGELES - Daň za slávu! Televízia Markíza včera odvysielala kultový film E.T. - Mimozemšťan, ktorý sa vo viacerých rebríčkoch obľúbenosti umiestnil na vysokých priečkach. Počin z dielne uznávaného režiséra Stevena Spielberga spôsobil po celom svete ošiaľ a jeho tvorcovia sa tešili veľkým ziskom. Krásne peniaze si zarobili aj detské hviezdy, ktoré v sci-fi účinkovali. Na chvíle strávené s mimozemšťanom však nezabudnú aj z iných dôvodov...

► Režisér Steven Spielberg chcel pôvodne natočiť oveľa pochmúrnejší film. Mal byť o rodine s autistickým chlapcom, ktorú mali v jej dome terorizovať mimozemšťania. 

► Film sa nakrúcal za zvýšených bezpečnostných opatrení. Režisér sa bál, že mu niekto jeho nápad ukradne. Herci a ani štáb nemohli komunikovať s novinármi. Na verejnosť nesmeli preniknúť žiadne fotky mimozemského návštevníka. 

► E.T.-ho tvár bola vymodelovaná po zlúčení čŕt vedca Alberta Einsteina, básnika Carla Sandburga a mopslíka. „Niečo tak škaredé, že by to mohla milovať iba jeho vlastná matka,” tak zneli režisérove požiadavky na mimozemšťanovu vizáž. 

► E.T.-ho hralo viacero ľudí – dve osoby nízkeho vzrastu a 12 ročný chlapec, ktorý sa narodil bez nôh a chodil po rukách. Objavil sa napríklad v scéne, kde sa E.T. opije

► Režisér Steven Spilberg chcel mladým hercom uľahčiť nakrúcanie, a tak sa na filme pracovalo kontinuálne. „Rovnako ako v realite, aj pre nich bol každý deň prekvapením. Keď začal E.T. umierať, oni to vnímali ako súčasť ich životov,” poznamenal na margo toho tvorca filmu.

► Vo filme mal účinkovať aj obľúbený herec Harrison Ford. Natočil scénu v úlohe riaditeľa školy. Vo finálnej verzii však Spielberg tieto zábery vystrihol. Vo Fordovi by podľa jeho slov každý videl Indiana Jonesa a to by odvracalo pozornosť divákov iným smerom. ​

Takto sa v priebehu 32 rokov zmenili ústredné postavy z filmu E.T. - Mimozemšťan. Zľava Henry Thomas, Drew Barrymore a Robert MacNaughton.
Zobraziť galériu (7)
Takto sa v priebehu 32 rokov zmenili ústredné postavy z filmu E.T. - Mimozemšťan. Zľava Henry Thomas, Drew Barrymore a Robert MacNaughton.

Henry Thomas (43) stvárnil Elliotta, ktorý bol pre E.T.-ho najlepším kamarátom. V období  nakrúcania mal 11 rokov. S odstupom času otvorene priznáva, že boli dni, keď svoju účasť v obľúbenom detskom filme ľutoval. „Môj svet sa zrazu zbláznil. Nemohol som sa nikde objaviť bez toho, aby ma neobťažovali ľudia. Bol som hanblivé dieťa a keď ma neznámi dospelí neustále oslovovali, hrozne ma to vytáčalo. Cítil som sa ako cirkusová atrakcia,” prezradil v rozhovore pre Mirror.

Keď sa ako mladý chlapec vrátil po nakrúcaní do svojho rodiska a späť do školy, prežíval doslova peklo. „Bol som ľahký cieľ. Každý sa mi snažil vopchať hlavu do záchodovej misy. Možno to bola žiarlivosť alebo len detský rozmar. Všetci sa ma ale pýtali, čo si to o sebe myslím a prečo som sa vlastne vôbec vrátil,” zaspomínal si na náročne časy Henry, ktorý to nemal ľahké ani u dievčat. Nikdy nevedel, či sú ich city úprimné. Po 17 narodeninách sa odsťahoval do New Yorku, kde sa živil hraním, účinkoval zhruba v 40 filmoch. Popri tom sa venoval aj hudbe. V súčasnosti žije v dome podobnom tomu, v akom žil vo filme Elliott. S manželkou majú tri deti.

Drew Barrymore (39) sa v tomto filme neocitla náhodou. Režisér Steven Spielberg je totiž jej krstným otcom. Ako dieťa účinkovala vo viacerých počinoch a v roku 1984 dostala Zlatý glóbus. Popularitu však mladučké dievčatko psychicky nezvládlo. „Svoj prvý drink som mala v deviatich, marihuanu som začala fajčiť ako desaťročná a v dvanástich som brala kokaín,” napísala o sebe vo svojej prvej autobiografii herečka. V tom čase sa vraj dokonca pokúsila o samovraždu. Podobne ako jej kolega, ani ona to v detskom kolektíve nemala jednoduché. „Bola som tučné dieťa, ktoré dostávalo bitku každý deň,” prezradila o sebe Drew.

Po viacerých liečeniach sa herečka znovu dostala na výslnie a začala si budovať imidž sexsymbolu. Vyzliekla sa pre pánsky magazín a svoje prednosti ukázala vo viacerých filmoch. Na poli lásky to mala Drew tiež poriadne komplikované. V roku 2012 sa vydala za podnikateľa Willa Kopelmana, s ktorým má dve dcérky.

Robert MacNaughton (48) stvárnil vo filme Elliotovho brata Michaela. Na konte má účinkovanie v pár filmoch, viac sa venoval divadelnému herectvu. Pred pár rokmi túto profesiu nechal. Je ženatý s herečkou Biancou Hunter a majú spolu syna. „Môj syn videl film E.T. – Mimozemšťan niekoľko krát. Hovorí o ňom ako o filme, kde otec predstiera, že je malý chlapec,” povedal v jednom z rozhovorov bývalý herec.

Takto vyzeral Elliotov dom vo filme.
Zobraziť galériu (7)
Takto vyzeral Elliotov dom vo filme.

Takto vyzerá Elliotov dom v súčasnosti.
Zobraziť galériu (7)
Takto vyzerá Elliotov dom v súčasnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu