Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozivé štatistiky džihádistov: Islamskí extrémisti za jeden mesiac zabili vyše 5 tisíc ľudí!

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: timesofisrael.com)

LONDÝN - Islamskí extrémisti zabili len v novembri tohto roku viac než 5000 ľudí v 14 krajinách sveta. Tento počet predstavuje v priemere 168 úmrtí za jeden deň alebo sedem úmrtí každú hodinu.

Medzi obeťami je vyše 2000 civilistov. Vo štvrtok o tom informovala britská vysielacia spoločnosť BBC, ktorá túto štúdiu zostavila spoločne s londýnskou King´s College. Najviac, 44 percent úmrtí má na svedomí radikálna skupina Islamský štát (IŠ) a až 80 percent z nich pripadá na Irak, Nigériu, Sýriu a Afganistan.

Najnebezpečnejšou krajinou zostáva Irak, kde pri 233 útokoch zomrelo minulý mesiac 1770 ľudí. V Nigérii, kde operuje skupina Boko Haram, prišlo o život 786 ľudí, väčšinou civilistov. Najsmrteľnejší v tejto krajine bol útok na mešitu v severnom meste Kano, pri ktorom zahynulo 120 ľudí. Na východe Afriky v Somálsku a Keni je aktívna skupina aš-Šabáb, ktorá tam v novembri pripravila o život 266 osôb. V Afganistane zabili džihádisti 782 ľudí a v konfliktom zmietanej Sýrii 693. V Jemene BBC zaznamenala 410 takýchto úmrtí. 

Riaditeľ Medzinárodného centra na štúdium radikalizácie Peter Neuman konštatoval, že Islamský štát v podstate nahradil al-Kájdu ako lídra globálneho džihádu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu