Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ambíciou KDH je podľa Figeľa ukončiť vládu jednej strany

Pavol Zajac
Pavol Zajac (Zdroj: SITA)

POPRAD – Ambíciou Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) je podľa predsedu Jána Figeľa parlamentnými voľbami v roku 2016 ukončiť obdobie vlády jednej strany a zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska. Ako povedal Figeľ dnes na tlačovej besede na konci snemu v Poprade, kresťanskí demokrati chcú pretaviť program KDH do vládneho programu.

„Iba stabilita nestačí. Slovensko potrebuje zodpovednú vládu,“ konštatoval. Cieľom KDH je podľa Figeľa, aby bolo odborne dôveryhodnou stranou. Onedlho má hnutie predstaviť ombudsmana pre živnostníkov a malých podnikateľov. Je to funkcia, ktorá je súčasťou programu hnutia, pretože je to skupina neúmerne zaťažovaná vládou jednej strany.

Snem dnes schválil základné tézy programu KDH, ktoré sú podľa Figeľa základom pre diskusiu o novom programe. Ten majú kresťanskí demokrati schváliť vo februári. „Našim cieľom je tvorivé, rozvinuté a prosperujúce Slovensko. Z programových východísk môže vzniknúť programová alternatíva pre Slovensko,“ povedal Figeľ s tým, že základnými piliermi programu budú rodina, právo a spravodlivosť. 

Figeľ vyzdvihol, že výraznou väčšinou bol za podpredsedu hnutia zvolený Pavol Zajac, ktorý sa má prioritne zaoberať agendou vnútra, spravodlivosti a boja s korupciou. „KDH má odvahu a vytrvalosť. KDH reprezentuje skúsenú a akcieschopnú silu,“ uzavrel Figeľ. Zajac vníma zvolenie ako obrovskú zodpovednosť za prinášanie riešení pre občanov. „Chcem, aby podnikatelia dostali zaplatené za svoju poctivo odvedenú prácu,“ povedal Zajac. Za Zajaca hlasovalo dnes 248 delegátov. Jeho protikandidáta Miroslava Krála podporilo 82 hlasujúcich. 

Podpredsedom hnutia KDH sa stal Pavol Zajac

Novým podpredsedom KDH sa stal Pavol Zajac. Do funkcie ho dnes zvolili delegáti na sneme hnutia v Poprade. Za Zajaca hlasovalo 248 delegátov. Jeho protikandidáta Miroslava Krála podporilo 82 hlasujúcich. Hlasovania sa zdržalo 21.

Král je okresným predsedom KDH v Zlatých Moravciach. Ešte pred voľbou kritizoval, že o funkciu podpredsedu sa uchádza tak málo kandidátov. Kritizoval tiež fakt, že súčasní piati podpredsedovia KDH sú málo známi. Nepoznajú ich voliči, ale ani členovia hnutia. 

Zajaca do funkcie navrhol zvoliť predseda KDH Ján Figeľ po tom, čo sa Zajac vzdal v septembri funkcie šéfa poslaneckého klubu KDH v parlamente. „Môj návrh a návrh rady je Pavol Zajac, ktorý patrí k najviac viditeľným a pracovitým poslancom v NR SR a ktorého v prípade zvolenia chcem poveriť agendou vnútra, spravodlivosti a boja s korupciou,“ povedal Figeľ. 

Podľa Figeľa aj keď sa Zajac týmto oblastiam prioritne nevenoval, ide o deľbu portfólií v tíme vedenia, aby pokryli celú sféru politík. „Zajac sa zaoberal verejnou správou, čo je súčasť agendy ministerstva vnútra a aktívne témami boja s korupciou, úžerou a exekúciami,“ dodal predseda KDH. 

KDH má podľa stanov šesť podpredsedov. Od roku 2012 sú nimi Miroslava Szitová, Július Brocka, Ján Hudacký, Peter Belinský a Miloš Moravčík. Jedno kreslo podpredsedu sa uvoľnilo na jar, keď po prezidentských voľbách abdikoval Pavol Abrhan, pretože niesol v nich politickú zodpovednosť za výsledok Pavla Hrušovského. Abrhan sa pôvodne chcel uchádzať o podpredsednícky post, keďže bol však zvolený za predsedu poslaneckého klubu, nekandidoval, ale podporil kandidatúru Zajaca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu