Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prevratný vynález: Slováci, neznášate dážď? Toto je niečo pre vás!

Jenan Kazim, konštruktér dáždnika
Jenan Kazim, konštruktér dáždnika (Zdroj: Facebook)

HERTFORDSHIRE - Volá sa KAZbrella a rieši problémy, s ktorými si ľudstvo nevedelo dať rady už 3000 rokov od vynájdenia prvého dáždnika.

KAZbrella dostal meno po svojom objaviteľovi Jenamovi Kazimovi, 61-ročnom cyperskom inžinierovi žijúcom v anglickom Hertfordshire. Inovovať dáždnik mu, ako uvádza na svojej stránke, napadlo, keď k nemu prišla svokra na návštevu a nevedela, kam položiť mokrý dáždnik, aby voda nekvapkala na podlahu. Jenan svoj dáždnik vylepšoval celých desať rokov, kým vytvoril model dáždnika, ktorý sa dá sklopiť opačne - na rozdiel od bežného dáždnika.

Vynálezca do prototypu ukryl niekoľko výhod: keďže KAZbrella sa otvára naopak, nestane sa, že by sa vám alebo niekomu inému dáždnik otvoril alebo zatvoril priamo do tváre a pichol niekoho napríklad do oka. Je možné ho otvoriť aj v stiesnených priestoroch. Počas zatvárania dáždnika na vás nekvapká voda a komfortne s ním vojdete do auta. Keď ho zatvoríte, nekvapká z neho voda ani na podlahu, ale steká dovnútra. Okrem toho, KAZbrella lepšie zdoláva náporu vetra! Podľa odhadov by dáždnik mohol ísť do výroby počas niekoľkých mesiacov a bude stáť 75 libier, čo je v prepočte asi 94 eur, uviedol britský denník The Independent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu