Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Holandsko je pod vplyvom šoku, smútok a žiaľ ovládli krajinu tulipánov

Holandský panovnícky pár sa dnes v Haagu zapísali do kondolenčnej knihy holandskej vlády.
Holandský panovnícky pár sa dnes v Haagu zapísali do kondolenčnej knihy holandskej vlády. (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM – Holandský panovnícky pár, kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima, sa dnes v Haagu zapísali do kondolenčnej knihy holandskej vlády. Holandský kráľ vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí havárie lietadla na východe Ukrajiny, medzi ktorými bolo podľa aktualizovaných informácií až 192 jeho krajanov.

"Tisíce ľudí v našej krajine a inde smútia nad stratou príbuzných, priateľov, kolegov, spolužiakov a známych. V našich myšlienkach sme s nimi. So všetkými postihnutými spolucítime," napísal do kondolenčnej knihy holandský panovník. Holandský predstaviteľ pri svetovej organizácii požiadal na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o pomoc pri prevoze telesných pozostatkov obetí z Ukrajiny do vlasti.

Krajina tulipánov sa ponorila už vo štvrtok, po prvých správach o zrútení stroja spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny do smútku. Šok, ktorý zasiahol Holandsko, je aj naďalej mimoriadne silný. V celej krajine sú vlajky spustené na pol žrde. To isté platí aj o všetkých ambasádach krajiny v zahraničí, pred ktorými sa kde viac, kde menej zhromažďujú kvetiny, sviečky a iné prejavy ľútosti nad tragickou smrťou nevinných ľudí.

V znamení smútku, žiaľu a množstva nezodpovedaných otázok boli dnešné vydania holandskej periodickej tlače, čosi podobné možno povedať aj o tamojších elektronických médiách a príspevkoch na sociálnych sieťach. V odletovej hale č. 3 letiska Schiphol v Amsterdame tiež pribúdajú kvetiny, ale aj listy adresované navždy strateným blízkym.

Pred samotnou halou stoja satelitné prenosové vozy médií z celej planéty. Práve z amsterdamského letiska vo štvrtok o 12.15 h odštartoval na posledný let Boeing-777, ktorý bol zrejme na východe Ukrajiny zostrelený. Stovky pozostalých a blízkych obetí sú medzičasom umiestnení v jednom z neďalekých hotelov, kde k ním nemajú prístup médiá a kde sa pokúšajú pochopiť nepochopiteľné. Pomáhajú im početní lekári a psychológovia, k dispozícii majú neustále aktualizované informácie.

Obyvatelia mestečka Naarden neďaleko Amsterdamu smútia za mladou mamičkou a jej troma potomkami, pas jej 13-ročnej dcérky sa objavil na záberoch z miesta katastrofy. Do obce Neerkant na juhu Holandska sa nevráti 14-ročná Sherryl, ktorá každú sobotu pomáhala v supermarkete s predajom ovocia a zeleniny, aby si čo najviac našetrila.

Medzi obeťami je aj významný holandský vedec Joep Lange, ktorý sa špecializoval na výskum ochorenia AIDS. Spolu s ďalšími 100 účastníkmi smeroval na konferenciu do austrálskeho Melbourne. Zosnulý bol dlhoročným predsedom Medzinárodnej spoločnosti AIDS (IAS), ktorá konferenciu organizuje. Viac než 30 rokov strávil výskumom vírusu HIV a ochorenia AIDS, pričom obhajoval dostupnú liečbu tejto choroby v chudobných krajinách sveta. Konferencia s medzinárodnou účasťou, vrátane bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, sa má začať v nedeľu. Lange bol profesorom v Akademickom lekárskom stredisku Univerzity v Amsterdame a vedeckým riaditeľom Amsterdamského inštitútu globálneho zdravia a rozvoja (AIGHD).

Do vlasti sa nevráti ani sociálnodemokratický poslanec Willem Witteveen s rodinou. Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin zaslal holandskému premiérovi Markovi Ruttemu kondolenčný list. Podľa ruských i holandských médií sa v ňom vyslovil za "komplexné a objektívne vyšetrenie všetkých príčin" havárie lietadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu