Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina nedokáže zabezpečiť vyšetrovateľom prístup k miestu pádu

Miesto pádu zostreleného lietadla
Miesto pádu zostreleného lietadla (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Ukrajina nie je schopná zabezpečiť bezpečný prístup vyšetrovateľom k troskám zostreleného malajzijského civilného lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí, tvrdí malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai. Uviedla to dnes agentúra DPA.

"Ukrajinská vláda vyhlásila, že nedokáže zaručiť bezpečnosť medzinárodnému tímu vyšetrovateľov na mieste havárie a v jej bezprostrednom okolí," povedal Liow, ktorý pricestoval do Kyjeva v nedeľu.

Podľa ministra okolitý región ovládajú viaceré rozdielne separatistické skupiny. Žiadna z nich údajne nemá jasného veliteľa ani organizačnú štruktúru.

ím vyšetrovateľov tvoria odborníci z Malajzie, Holandska, Británie a Spojených štátov. "Je absolútne nevyhnutné, aby bol medzinárodným vyšetrovateľom poskytnutý plný a neobmedzený prístup k miestu havárie," zdôraznil Liow.

Biely dom a Austrália opätovne vyzývajú Rusko, aby umožnilo vyšetrovanie

Americký prezident Barack Obama a austrálsky premiér Tony Abbott opakovane vyzvali Rusko, aby umožnilo "neobmedzené a transparentné" medzinárodné vyšetrenie zostrelenia malajzijského civilného lietadla na Ukrajine.

Biely dom uvádza, že Obama a Abbott spolu viedli rozhovor v nedeľu večer. Zhodli sa, že Rusko má povinnosť využiť svoj vplyv na pro-ruských separatistov, ktorí majú miesto pádu lietadla pod kontrolou a donútiť ich spolupracovať s medzinárodnými vyšetrovateľmi.

Na palube zostreleného lietadla bolo najmenej 37 austrálskych občanov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu