Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rebeli sa konečne priznali: Ukrajinci majú nové dôkazy o zostrelení, Holanďania zúria!

Zobraziť galériu (42)
(Zdroj: Twitter, SITA)

KYJEV – Satelitné snímky zobrazujúce kúdoľ dymu a obrázky z infračervených senzorov dokumentujúce výbuch lietadla dokazujú, že stroj spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútil po zásahu raketou zem-vzduch. Tvrdia to Spojené štáty. Proruskí rebeli majú podľa posledných správ odstraňovať dôkazy zostrelenia lietadla. Navyše komplikujú vyšetrovateľom prácu. Ukrajinci majú nové dôkazy o atentátnikoch. Celú situáciu sme sledovali ONLINE.

Zábery z miesta tragédie

Situáciu sme sledovali ONLINE

22:24 Separatisti na východe Ukrajiny sa priznali, že odvážali telesné pozostatky z miesta pádu malajzijského lietadla. "Niekoľko desiatok" tiel previezli "v prítomnosti pozorovateľov OBSE" do Donecka, uviedol podľa agentúry DPA hovorca vzbúrencov Sergej Kavtaradze.

"Z hygienických dôvodov bolo nemožné ich tam nechať ležať," povedal Kavtaradze. Telá podľa neho v Donecku odovzdajú zahraničným expertom. Ukrajinské vedenie predtým obvinilo vzbúrencov, že z miesta dopadu lietadla odnášajú dôkazový materiál.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes večer informovali, že mohli po prvý raz dlhšie skúmať zrútené lietadlo. "Boli sme na mieste pádu tri hodiny a mohli sme sa pohybovať voľnejšie než včera (v piatok)," citovala hovorkyňu OBSE agentúra DPA.

Pozorovatelia sa predtým sťažovali na obmedzovanie v práci zo strany ozbrojených proruských separatistov. Ich prácu zatieňujú tiež boje medzi ukrajinskou armádou a vzbúrencami v regióne. "V okolí sme počuli výbuchy," povedala hovorkyňa. V blízkosti však nebolo počuť žiadne výstrely. Ak to bezpečnostná situácia dovolí, v nedeľu sa znova pokúsia získať prístup k miestu.

21:16 Niektorí demonštranti majú jasno v tom, kto je vinný.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

21:02 Vyšetrovanie stále prebieha. Výsledky a konečné odhalenie vinníkov zrejme potrvá minimálne niekoľko dní, možno až niekoľko týždňov. Už teraz však zaznelo niekoľko diplomatických prestreliek. Najmä Holanďania použili tvrdé výroky o ruskej strane.

20:25 Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes poľskému prezidentovi Bronislawovi Komorowskému povedal, že ľudia spojení s pádom malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou by nemali byť zahrnutí do rozhovorov o vyriešení tamojšieho konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tí, ktorí sú spojení s teroristickým útokom, nemôžu byť účastníkmi rokovaní. Ich zločin by mal byť vyšetrený na medzinárodných súdoch," uviedol Porošenko. "Okrem toho... takmer všetci z nich sú ruskí občania a nemôžu viesť rozhovory o budúcnosti Ukrajiny," dodal podľa správy na webovej stránke svojej kancelárie.

19:32 Pozrite si výber fotiek z miesta tragédie.

19:29 Ruský prezident Vladimir Putin má "poslednú šancu" preukázať, že to myslí vážne s pomocou záchranárom nájsť telá obetí pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes holandský premiér Mark Rutte.

"Má jednu poslednú šancu dokázať, že chce skutočne pomôcť," vyhlásil Rutte krátko po podľa jeho slov "veľmi intenzívnom" telefonáte so šéfom Kremľa. Rutte dodal, že lídri Nemecka, Británie a Austrálie majú rovnaký názor.

18:51 Ukrajinci obviňujú rebelov, že sa snažia skrývať dôkazy. Tí to na druhej strane odmietajú.

18:16 Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans dnes uviedol, že Holandsko je rozhnevané správami, ako na mieste pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny manipulujú s telami obetí. Takmer dve tretiny z 298 ľudí na palube boli Holanďania.

"Sme otrasení správami, ktoré sme dnes dostali o tom, že telá vláčia sem a tam, že sa s miestom nenakladá náležite... Ľudia sú nahnevaní, rozzúrení," povedal Timmermans na stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom po tom, ako pricestoval do Kyjeva.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

"Mojou prvou prioritou je dostať našich ľudí domov. Rodiny chcú pochovať svojich príbuzných," uviedol minister s tým, že Holandsko chce zistiť, kto je zodpovedný za predpokladané zostrelenie lietadla.

"Keď budeme mať dôkaz, nezastavíme sa, pokým ľudia nebudú postavení pred súd. Nielen ľudia, ktorí stlačili spúšť, ale aj tí, ktorí to umožnili. Myslím si, že medzinárodné spoločenstvo musí posilniť svoje úsilie v tomto smere," vyhlásil.

17:30 Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes holandskému ministrovi zahraničných vecí Fransovi Timmermansovi povedal, že nebude tolerovať kroky separatistov, ktorí bránia medzinárodným pozorovateľom a ďalším expertom vyšetriť pád malajzijského dopravného lietadla.

Podľa Porošenka proruskí separatisti opäť bránili v práci pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí sa dostali na miesto tragédie.

"Nebudeme tolerovať bránenie v práci komisii a to, že títo zástupcovia z iných krajín nemajú možnosť viesť objektívne vyšetrovanie," citovala ukrajinského prezidenta agentúra Reuters.

16:39 Holanďania na palube mali so sebou aj futbalové dresy, ktoré sa našli na zemi.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

16:36 Rusko vyzvalo dnes ukrajinské úrady a vzbúrencov, aby poskytli medzinárodným expertom prístup k miestu pádu malajzijského dopravného lietadla. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vyhlásenie prišlo v čase, keď Kyjev obviňuje Rusko a proruských separatistov z ničenia dôkazov na mieste štvrtkového pádu lietadla na východe Ukrajiny, ktorý neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

"Je zvláštne, že pred tým, ako sa vôbec začal proces, sa oficiálni predstavitelia viacerých štátov ponáhľali neopodstatnene predkladať svoje verzie toho, čo spôsobilo zrútenie lietadla, čím vyvinuli tlak na priebeh vyšetrovania," uviedlo tiež ruské ministerstvo.

16:33 Jedna z karikatúr ukazujúca smerom na vinníka Vladimira Putina.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

16:30 Mŕtve telá sú zakryté čiernym igelitom. Proruskí rebeli sa ich snažia ukryť pred vyšetrovateľmi.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

16:17 Moskva uvalila sankcie na 12 občanov Spojených štátov. Zoznam Američanov, ktorí majú zákaz vstupu na ruské územie, zverejnilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí na svojej internetovej stránke.

Podľa Moskvy ide o ľudí, ktorí porušovali základné ľudské práva a slobody. Medzi nimi sú aj osoby, ktoré sa zúčastnili na mučení v bagdadskej väznici Abú Ghrajb a na vojenskej základni Guantánamo na Kube, napísala agentúra ITAR-TASS.

Kus šrotu dopadol tesne vedľa rodinného domu
Zobraziť galériu (42)
Kus šrotu dopadol tesne vedľa rodinného domu  (Zdroj: Twitter)

Podľa agentúry Reuters ide o odvetné opatrenie Moskvy za rozšírenie sankcií Spojených štátov voči Rusku v súvislosti s krízou na Ukrajine.

Aj toto sa našlo
Zobraziť galériu (42)
Aj toto sa našlo  (Zdroj: Twitter)

15:21 Šéf ukrajinskej kontrarozviedky Vitalij Nada medzitým oznámil, že majú "presvedčivé dôkazy" o účasti Rusov na zostrelení lietadla. Obsluhu raketového systému podľa neho tvorili ruskí občania a treba ich vypočuť.

"Máme presvedčivé dôkazy, že tento teroristický čin bol spáchaný s pomocou Ruskej federácie. Jasne vieme, že obsluhu tohto systému tvorili ruskí občania," povedal Nada a vyzval Moskvu, aby poskytla Kyjevu mená a priezviská týchto osôb, aby ich mohli ukrajinskí vyšetrovatelia vypočuť.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

14:56 Medzinárodná organizácia kriminálnej polície (Interpol) a Európsky policajný úrad (Europol) vyšlú na Ukrajinu svojich vyšetrovateľov, aby pomohli s identifikáciou obetí zrútenia malajzijského dopravného lietadla.

O tomto kroku informoval dnes Europol, ktorý vyšle na východ Ukrajiny sedemčlenný tím špecialistov. Do Kyjeva by mal odcestovať v nedeľu ráno.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

14:35 Malajzijský premiér Najib Razak dnes oznámil, že na palube civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa zrútilo na Ukrajine, bola aj jeho nevlastná stará mama.

"Osobne zdieľam zármutok rodín tých, ktorí boli na palube letu MH17," napísal na svojom profile na sociálnej sieti Twitter po tom, čo sa stretol s niektorými rodinnými príslušníkmi 44 Malajzijcov, ktorí boli v lietadle.

"Moja nevlastná babička bola jedným z pasažierov," povedal premiér.

14:11 Takto funguje Buk - protilietadlová zbraň, ktorá sa nachádzaj vo výzbroji ruskej aj ukrajinskej armády. Raketa z tejto techniky zostrelila Boeing 777 s 298 pasažiermi na palube.

14:05 Ozbrojenci stále sledujú vyšetrovateľov pri ich práci.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

13:52 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny umožnili dnes pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) navštíviť časť miesta, kde sa zrútilo civilné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka.

Podľa neho separatisti umožnili pozorovateľom prístup na miesto, ktoré je pokryté troskami. Je tam aj jeden z motorov lietadla. Pozorovateľom taktiež umožnili rozhovory s miestnymi obyvateľmi.

13:45 Biela vlajka označuje miesto výskytu mŕtvoly.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

13:30 Kyjev a niektoré západné štáty sa poponáhľali s tvrdeniami o účasti Moskvy na zrútení malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine bez toho, aby ich podložili dôkazmi, uviedol v piatok večer pre spravodajskú televíziu RT námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov. Žiada od ukrajinských orgánov zodpovedanie desiatich otázok, aby dokázali svoj sľub o nezaujatom vyšetrovaní tragédie.

"Len by som rád položil niekoľko otázok mojim kolegom z ozbrojených síl Ukrajiny... Dúfam, že sa pokúsia otázky zodpovedať - bude to pre nás dobrá príležitosť, aby sme si uvedomili, kde sme, či existuje možnosť obnovenia spolupráce a možnosť nájsť toho, kto je skutočne zodpovedný za tragédiu. Zodpovedanie týchto otázok nám môže pomôcť nájsť príležitosť zabrániť takýmto tragédiám v budúcnosti," dodal Antonov a vyrukoval s nasledujúcimi otázkami:
      1. Bezprostredne po tragédii ukrajinské úrady, prirodzene, z nej obvinili sily domobrany. Na čom sú založené tieto obvinenia?
      2. Môže Kyjev podrobne vysvetliť, ako využíva protilietadlový raketový systém Buk v konfliktnej zóne? A prečo tam tieto systémy rozmiestnil, keď videl, že sily domobrany nemajú žiadne lietadlá?
      3. Prečo ukrajinské orgány nerobia nič pre to, aby bola vytvorená medzinárodná komisia? Kedy si takáto komisia začne robiť svoju prácu?
      4. Budú ukrajinské ozbrojené sily ochotné ukázať medzinárodným vyšetrovateľom zoznam svojich rakiet typu vzduch-vzduch a zem-vzduch vrátane tých, ktoré majú odpaľovacie systémy zem-vzduch?
      5. Bude mať medzinárodná komisia prístup k údajom zo spoľahlivých zdrojov ohľadne pohybov ukrajinských vojenských lietadiel zo dňa, keď došlo k tragédii?
      6. Prečo ukrajinskí letoví dispečeri dovolili lietadlu odkloniť sa z pravidelnej trasy na sever, smerom k takzvanej zóne protiteroristickej operácie?
      7. Prečo nebol vzdušný priestor nad vojnovou zónou pre civilné lety uzavretý, obzvlášť odvtedy, čo oblasť nebola úplne pokrytá radarovými navigačnými systémami?
      8. Môže sa Kyjev oficiálne vyjadriť k správe na sociálnych sieťach, údajne od španielskeho letového dispečera, ktorý pracuje na Ukrajine, že boeing sprevádzali nad ukrajinským územím dve ukrajinské vojenské lietadlá?
      9. Prečo Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) začala pracovať so záznamom komunikácie medzi ukrajinskými letovými dispečermi a posádkou boeingu a s údajmi z ukrajinských radarov bez toho, aby počkala na medzinárodných vyšetrovateľov?
      10. Aké poučenie si Ukrajina zobrala z podobného incidentu z roku 2001, keď sa ruské lietadlo Tu-154 zrútilo do Čierneho mora? Vtedy ukrajinské úrady popreli akúkoľvek účasť na strane ukrajinských ozbrojených síl, kým nevyvrátiteľný dôkaz ukázal prstom na Kyjev.

13:14 Tento konvoj rebeli zastavili. Údajne im zakázali sa pohybovať na poliach, kde sú trosky lietadla a aj dôkazový materiál. Pohybovať sa môžu iba po hlavnej ceste. Po celý čas neoznačení vojaci bránia vyšetrovateľom v práci.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

12:42 Pracovníci ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie preskúmali 18 štvorcových kilometrov miesta pádu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines a našli 186 tiel. Povedal to dnes hovorca Andrij Lysenko.

"O siedmej ráno 19. júla bolo nájdených 186 tiel. Celé miesto, ktoré je potrebné preskúmať, má 25 štvorcových kilometrov. Preskúmaných je 18," povedal hovorca na tlačovej konferencii.

Bojovníci povolili štátnej služby pre mimoriadne situácie vstup na miesto, ale nedovolili im odtiaľ čokoľvek odniesť, povedal Lysenko. Podľa jeho slov všetko odnášajú bojovníci.

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko povedal, že čierne skrinky zo zostreleného lietadla neboli odovzdané Kyjevu a nemá o nich žiadne informácie. Čierne skrinky "nikto neodovzdal ukrajinskej strane," povedal Lysenko.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

11:54 Ukrajinská vláda dnes obvinila proruských povstalcov na východnej Ukrajine z pokusu o zničenie dôkazov na mieste pádu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines a odstránenia 38 tiel.

"Vláda Ukrajiny oficiálne tvrdí, že teroristi s pomocou Ruska sa pokúšajú zničiť dôkazy medzinárodných zločinov," uviedla dnes vláda vo svojom vyhlásení.

"Podľa vládnych informácií odviezli teroristi 38 tiel do márnice v Donecku," tvrdí vláda. Doneck je obsadený povstalcami. Podľa vlády boli telá odvezené s pomocou špecialistov, ktorí mali silný ruský prízvuk.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

11:35 Malajzijské lietadlo podľa vodcu separatistov viezlo mŕtvych cestujúcich. Mnohí cestujúci osudného malajzijského lietadla boli pred katastrofou už niekoľko dní po smrti. Taká je verzia tragických udalostí v podaní "ministra obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky Igora Girkina-Strelkova. Sám vraj ale za jej správnosť neručí.

"Podľa ľudí, ktorí zbierali mŕtve telá, nebola značná časť z nich čerstvá," zveril sa dnes hlavný stratég proruských radikálov spravodajskému webu Russkaja vesna (Ruská jar), ktorý fandí povstalcom.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

"Tí ľudia umreli pred niekoľkými dňami. Za vierohodnosť tej informácie neručím, je, samozrejme, potrebné vykonať lekársku expertízu," dodal Strelkov, ktorý je podľa ukrajinských i ruských médií plukovníkom ruskej vojenskej rozviedky GRU. 

Podľa Strelkova bolo v lietadle objavené veľké množstvo liečiv a krvných derivátov, čo je neobvyklé. "Podľa očitých svedkov boli mnohé telá bez krvi, ako by krv telo opustila dlho pred katastrofou. Miestni tiež upozorňovali na značný zápach, počasie pritom nebolo nijako zvlášť teplé," povedal Strelkov.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Ďalším argumentom podľa neho je, že "ukrajinské úrady sú schopné akejkoľvek podlosti". Piloti boli podľa Strelkova určite živí, pretože kabína vraj bola po dopade na zem zaliata ich krvou.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

11:28 V Luhansku medzitým prebiehajú tvrdé boje. Separatisti opäť krížia svoje zbrane s ukrajinskou armádou.

11:26 Včerajší prejav amerického prezidenta Baracka Obamu ohľadom zostreleného lietadla.

11:20 Ďalšia titulka anglického denníka si zobrala na mušku Putina. Označuje ho ako vinníka celej tragédie.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

11:14 Malaysia Airlines zverejnila na svojich stránkach národnosť všetkých pasažierov.

10:45 Rebeli údajne chceli premiestniť 38 mŕtvych tiel z miesta tragédie, vyhlasujú to ukrajinskí zástupcovia vlády.

10:36 Takto vyzerá spálená zem na mieste havárie.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

10:20 Poblíž trosiek lietadla majú rebeli zbierať dôkazy, ktoré smerujú k zostrelení lietadla. Chcú tak vyhladiť stopy po teroristickom čine. Niektoré správy z oblasti naznačujú, že separatisti začali brániť vyšetrovateľom v práci.

10:11 Miesto pred holandskou ambasádou v Kyjeve sa zmenilo na veľkú spomienkovú udalosť.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: Twitter)

9:55 Posledné správy naznačujú, že v lietadle malo byť omnoho menej vedcov zaoberajúcich sa výskumom AIDS.

9:26 Titulka holandského denníka vyšla v kontroverznom vydaní. Zobrazili mužov, ktorí by mali byť zodpovední za "atentát".

Vrahovia!
Zobraziť galériu (42)
Vrahovia!  (Zdroj: Twitter)

9:04 Okolo miesta havárie sa má vytvoriť akási "bezpečnostná zóna". Dohodlia sa na tom Ukrajinci s proruskými rebelmi.

8:25 Čierne skrinky malajzijského boeingu sú na ukrajinskom území a budú odovzdané ukrajinskej vládnej komisii. V kyjevskej televízii to dnes oznámil ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Zariadenie, ktoré zaznamenáva dátovú a hlasovú komunikáciu posádky, bolo podľa Klimkina nájdené a zostáva na Ukrajine.  "Skrinky boli nájdené a dúfam, že budú odovzdané vládnej komisii," povedal minister. "Sú na ukrajinskom území," dodal. Kto ich má ukrajinskej vládnej komisii odovzdať, Klimkin nespresnil.

8:20 Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval ku spravodlivému a objektívnemu vyšetreniu príčin katastrofy malajzijského boeingu, v ktorého troskách vo štvrtok na východe Ukrajine zomrelo skoro tristo ľudí. 
Oficiálna agentúra Nová Čína varovala pred unáhlenými závermi, ktoré podľa nej robia západní politici, keď zo zostrelenia lietadla obviňujú Rusko.

8:15 Austrália dnes prežíva štátny smútok za obete zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na Ukrajine.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

V krajine sú vlajky spustené na pol žrde a prebiehali smútočné bohoslužby. Informovala o tom agentúra DPA. Medzi 298 obeťami pochádzalo 28 z Austrálie. V Melbourne si delegáti svetovej konferencie o AIDS uctili pamiatku približne 100 výskumníkov a aktivistov, ktorí boli na palube letu MH17. Na sociálnych sieťach prišli z celého sveta kondolencie k strate vedeckej komunity. Premiér Tony Abbott viní zo zostrelenia lietadla Rusko.

8:00 Ukrajina, ktorá vyhodnotila vzdušný priestor na východe krajiny ako limitovane použiteľný, zrejme situáciu v bojmi sužovanom regióne podcenila.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia generálneho riaditeľa Eurocontrolu Franka Brennera pre tlačovú agentúru APA. Podľa jeho slov sa prípadné zostrelenie lietadla neočakávalo. Uzatvorenie inkriminovaného vzdušného priestoru, ktoré platí od štvrtkového večera, teda niekoľko hodín po havárii stroja Malaysia Airlines, sa podľa Brennera týka nielen prepravy cestujúcich, ale aj nákladov. Ak by tento stav zostal v platnosti dlhší čas, môže to viesť aj k zdraženiu leteniek, dodal Brenner.

7:30 Pápež František sa modlí za obete leteckej katastrofy a za ich rodiny

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa modlí za početné obete incidentu a za ich rodiny, opakujúc znepriateleným stranám z hĺbky svojho srdca výzvu na pokoj a na úsilie nájsť riešenia cestou dialógu, aby sa predišlo ďalším stratám nevinných životov, informoval Vatikánsky rozhlas.

7:10 Zostrelenie lietadla je podľa Obamu budíčkom, Rusko je zodpovedné za krízu

Aj keď Obama Rusko priamo neobvinil z účasti na havárii lietadla, pri ktorej zahynulo 298 ľudí, obvinil ho, že nezastavilo násilnosti, ktoré viedli k pravdepodobnému zostreleniu lietadla.

Satelitné snímky ukazujú dym z rakety a výbuch lietadla

7:00 Agentúra Reuters uvádza, že USA analyzovali dáta družíc Podporného obranného programu DSP, ktoré obiehajú Zem vo výške približne 36.000 kilometrov nad rovníkom a sú riadené z vojenskej základne Buckley v Colorade. Úlohou týchto špionážnych satelitov je poskytovať včasné varovanie v prípade odpálenia interkontinentálnych balistických rakiet.

Rebeli sa konečne priznali:
Zobraziť galériu (42)
 (Zdroj: SITA)

Údaje zo satelitov umožnili expertom vypočítať oblasť, z ktorej bola raketa vystrelená. Podľa amerických predstaviteľov to bolo s najväčšou pravdepodobnosťou z územia kontrolovaného proruskými separatistami.

Pentagón, Biely dom i americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová zdôraznili, že raketu SA-11 nie je jednoduché obsluhovať a ktokoľvek ju vystrelil, musel mať ruský výcvik.

Americké spravodajské služby priznali, že nezaznamenali presun rakiet SA-11 z Ruska na Ukrajinu. Podľa Powerovej sa však niekoľko hodín pred haváriou separatisti pohybovali s týmito raketami neďaleko miesta zrútenia lietadla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu